Tuesday, March 28, 2017

Årets feministiska fullträff?

Vissa böcker är så smäckfulla med klyftiga citat och tänkvärda meningar att jag nästan får för mig att plocka fram överstrykningspennan. Bara nästan - jag tycker inte om att skriva i böcker.

Finna sig av Agnes Lidbeck är en sådan bok. Den är väldigt intressant. Och träffsäker på ett smärtsamt sätt. En mycket grym bild av vår samtid.

Huvudpersonen Anna överanalyserar allt. Hon är en typisk framgångsrik medelklasskvinna i Stockholm, lagar rätt sorts mat, bär rätt slags kläder och inreder sitt hem på precis rätt sätt. Hon har ett enormt behov av att bli sedd och åtrådd, till och med som nyförlöst går hon i sjukhuskorridorerna och undrar om de nyblivna papporna som sitter där skulle vilja ha henne.

Allt i Annas liv, inklusive man och barn, är rekvisita som hon använder för att framstå på bästa sätt. Som mamma, som åtråvärd kvinna, som osjälvisk vårdare och omhändertagare. Hon drömmer om att lämna sin tråkige man ("Anna kan inte vara tråkig, alltså måste Jens vara tråkig. Anna kan inte älska en tråkig man, alltså kan hon inte älska Jens.") och inleder en relation med en man med högre social status. Han blir sjuk i obotlig cancer och Anna fastnar i fällan som hans vårdare i livets slutskede. Vilket slöseri, tänker hon när hon tar hand om den sjuke mannen, så synd att ingen ser mig vara så god.

Anna är en underbart komplex karaktär, hon är ett resultat av samhällets (och kvinnornas) krav på kvinnor och hon lever sitt liv inom de snäva ramar som hon? eller patriarkatet? har satt upp som begränsningar för henne som "riktig kvinna". Det är både rolig, hemsk och frustrerande läsning.

En riktigt bra debutroman. En feministisk knock-out. En text som får mig ännu mer nöjd med valet av det barnfria, femininitetsvägrande livet.

10 comments:

 1. jag skriver upp intressanta sidonummer bak i boken, om den är min - liknar nog inte huvudpersonen.

  ReplyDelete
 2. Replies
  1. Det finns folk som har barn för att de vill det och folk som har barn för att de inte haft något val. Det finns folk som inte har barn för att de vill det och folk som inte har barn för att de inte haft något val. I min idealvärld skulle alla få välja helt fritt och ingen skulle behöva vara varken ofrivillig förälder eller ofrivilligt barnlös. Själv är jag inte det minsta intresserad av barn och därför oerhört lycklig i mitt barnfria tillstånd - det är det allra bästa livsvalet för just mig. Jag kan istället ägna tiden åt saker som att lära mig stava och kommatera korrekt.

   Delete
  2. (tvärtom i verkliga livet: de med barn utnyttjar tiden effektivare - och lär sig stava och kommatera en gång till, när de lär sina egna barn - härlig repetition! :)

   Ifall någon nu skulle bry sig hur men skriver...

   Delete
  3. Det var det största skitsnack jag hört på länge... Särskilt som den ironiska stavningskommentaren var ett direktsvar på ditt första taffligt stavade inlägg :)

   Delete
 3. Alltid bra med böcker som bekräftar ens livsval.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja! Särskilt när de är så där klurigt och smart skrivna som den här.

   Delete
 4. Jag har hört talas om boken men faktiskt avfärdat den. Nu får jag omvärdera det beslutet. Blev riktigt nyfiken på den efter din recension! Tror det skulle kunna vara en bokcirkelbok som lockar till diskussioner.

  Håller med Kari här ovan om att det är bra (jag tolkar det som "skönt") med böcker som bekräftar ens livsval. Men det är samtidigt bra (som i "utvecklande hjärngympa") att sätta sig in i hur andra har det, hur andra resonerar, varför de hamnat i den sitsen och om de behöver hjälp att ta sig därifrån - eller trivs alldeles utmärkt.
  Tack för tips!

  Jag tycker att ditt resonemang om individens val är SÅ OTROLIGT VIKTIGT. Vill man inte ha barn ska man kunna avstå. Blir man med barn fast man inte vill så måste det finnas möjlighet till abort utan risk för livet, personlig konkurs eller livslångt skuld- och skambeläggande. Vill man ha barn så ska man förstås kunna få det. Ibland har jag funderat på om det inte borde finnas en begränsning (innan jorden är totalt överbefolkad), men liberal som jag är så vill jag hävda det personliga valet och ansvaret. Äsch, vad långt det här blev. Finns mycket att säga i saken.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jovisst är det nyttigt att gå utanför sina egna ramar också! Jag läste faktiskt den här med en bokklubb och vi hade jätteintressant diskussion. Alla läste den lite olika och de med barn tolkade inte helt som jag... Amen till personligt val och ansvar. Om alla skulle få välja helt fritt tror jag faktiskt inte jorden blir så överbefolkad, jmf Hans Roslings Ted-talk om detta!

   Delete