Friday, January 27, 2017

Att hitta udda boksamlingar

Det är så roligt att hitta bokhögar.

Vi besökte en liten lokal thaisylta, där fanns en samling blandade deckare fritt fram att låna och lämna annat i utbyte:


Och i skidstugan finns naturligtvis den vanliga mycket udda blandningen:
Här finns Marilyn Frenchs feministklassiker Kvinnorummet, en konstig deckare på holländska, en bok om lippizanerhästar, den förbaskade Gideonitbibeln, en harlekinroman och lite annat smått och "gott".

Det där otyget med biblar på hotellrum och i hyrstugor är inte harmlöst och neutralt. Gideoniterna är en sekt med politisk agenda att motarbeta sekularismen genom att se till att religionen finns överallt. Själv tycker jag att sekularism är bland det viktigaste vi har och felanmäler därför konsekvent alla hotell som låter gideoniterna lämna sin propaganda i gästernas rum.

7 comments:

 1. att anmäla låter tufft, är inte det lite översitteri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej, det är sannerligen inte översitteri. Det är möjligen konsumentaktivism, men framför allt handlar det om att upplysa hotell och stuguthyrningar om vad "bibel på rummet" handlar om och fråga om de verkligen har gjort detta som ett medvetet val eller om de bara slentrianmässigt tror att det inte betyder något. De gäster som får ett plötsligt sug efter att läsa bibeln har sannolikt med en egen. Eller så kan hotellen ha en samling blandade religiösa och andra skrifter i receptionen för utlåning när någon frågar efter det. Skulle gissa att det inte händer särskilt ofta, om någonsin.

   Delete
 2. Vinterbarn! Oj, den har jag inte sett på evigheters evigheter.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag vet inte ens vad det är. Borde jag ha snott den?

   Delete
 3. Aldrig fattat grejen med biblar på hotellrum. Folk kan ta med sig en egen. Ska det finnas biblar borde det finnas religiösa skrifter från alla religioner.

  Däremot är det bra med t.ex. romaner. En kan ju hitta helt nya författare.

  ReplyDelete