Saturday, December 24, 2016

Julkalender: sista luckan

Hoppas du tyckte kalendern var kul,
Tack för att du läst och ha en riktigt god jul!
"Men se här är kalkonen! Hallå! Hej där! Hur står det till? God jul! 
Det var sannerligen en kalkon! Den fågeln kunde nog inte ha stått på sina egna ben; de skulle ha vikit sig under bördan som ett par vaxljus. 
- Den här kan ni inte bära hela vägen till Camden Town, sa Scrooge till budet, det är bäst att ni tar en droska. 
Han skrattade gott inom sig vid dessa ord, han skrattade när han betalade kalkonen och när han betalade droskan och när han gav pojken sin slant, men ännu hjärtligare var hans tysta munterhet, när han kommit upp till sig och sjunkit ner i sin stol. Han skrattade tills tårarna rann. 
Han hade svårt att raka sig ty handen skakade ganska betänkligt och rakning kräver en viss uppmärksamhet, även om man inte behöver dansa samtidigt. Men om han också hade skurit av sig näsan i detta ögonblick, skulle han bara ha lagt på en plåsterlapp och känt sig lika belåten.  
Han klädde sig i sina bästa kläder och stod omsider nere på gatan. Där var fullt med folk, precis som då han hade varit där i sällskap med den nuvarande julens ande, och han gick med händerna på ryggen och såg sig omkring med ett belåtet leende.  
Han såg verkligen så oemotståndligt trevlig ut att några mötande hälsade honom med ett 'Goddag sir! God jul!' Scrooge brukade sedan säga att av alla vänliga ljud som han någonsin hade hört hade dessa klingat vackrast i hans öra."

2 comments:

 1. Som jag har undrat vad du skulle välja på självaste julafton! Trodde nog att det faktiskt skulle bli den där sekvensen ur Emil i Lönneberga när de dukar upp till fest för fattighjonen och har "Det Stora Tabberaset i Kattehult". Älskar den beskrivningen! Men nu ser jag att du har valt den juligaste av juliga julberättelser :-) som har en sens moral fullt i klass med Lindgrens om att vara god mot de fattiga och dela med sig av sitt överflöd.
  God Jul till dig, Sanna, och tack för en riktigt underhållande julkalender!

  ReplyDelete
  Replies
  1. God jul och stort tack själv för att du var med och lekte! Hoppas din jul blev alldeles lagom, inget stress och ingen press men med familjen och något gott att äta!

   Delete