Tuesday, October 25, 2016

Tematrio: berg och dalar

Lyrans tematrio idag är "höga berg och djupa dalar". Först tänker jag slå ett slag för en av böckerna som Lyran själv rekommenderar: Marlen Haushofer, Die Wand (Väggen). En underbar bok! Kvinna fastnar bakom magisk glasvägg på en alptopp med en ko, en katt och en hund.

Min egen trio idag har ett tema i temat: män som gör konstiga saker i Himalaya.

Första exemplet: Das grössere Wunder av Tomas Glavinic. Om en machoidiot till man som klättrar upp på Mount Everest. Detaljerna om hur en tar sig upp på extrema höjder är intressanta men huvudpersonen är avskyvärd. Han tar egoistiska risker som utsätter andra människor för stor fara men författaren beskriver honom ändå som en superduper megamanlig hjälte som får tjejen på slutet. Glavinic står numera på svarta listan.

Mikael Niemis mörka skröna Populärmusik från Vittula börjar också med en man som p.g.a. egen dumhet fastnat på ett högt berg. Spoiler: han kissar sig fri. Jag tycker mer om Niemis senare böcker, framför allt fantastiska Fallvatten som är en omtumlande katastrofroman.

Hergés snygga seriealbum Tintin i Tibet passar kanske inte riktigt in för Tintin gör ju inget puckat, han är ju en hjälte på riktigt. Tillsammans med Milou och Kapten Haddock ger han sig upp i bergen för att rädda sin unge älskare, Chang. Eller är det bara jag som läser in en allvarlig bromance i deras relation? Trivia: av någon anledning hade vi det här seriealbumet på norska i sommarstugan, i norsk översättning heter hunden Terry.

14 comments:

 1. Niemis bok är den enda jag läst av dina tre och jag har också läst Fallvatten. Och där håller jag med, den är bättre än "Populärmusik..."

  ReplyDelete
 2. kul med Niemi, har glömt hur boken började...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är ju bara någon sida, sedan börjar den egentliga handlingen

   Delete
 3. Blandad trio. Av Niemi har jag bara läst Fallvatten och den var jättespännande.

  ReplyDelete
 4. Fallvatten var verkligen bra. Och visst, blev nu påmind om episoden du nämner för Populärmusik från Vittula, varken jag ville eller inte... :D

  ReplyDelete
 5. Jag tror inte jag har läst Populärmusik från Vittula och jag är osäker på om jag har sett filmen. Det jag vet är att Fallvatten står i hyllan och nu blev jag sugen på att läsa den :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja! Läs den! Det finns inte många svenska katastrofromaner och den här är dessutom mycket bra.

   Delete
 6. Mikael Niemi måste jag läsa!

  ReplyDelete
 7. den där Mount Everest - boken låter lockande

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmm, då har jag beskrivit den fel

   Delete