Thursday, October 13, 2016

Pressrelease: 2016 års nobelpristagare

2016 års nobelpris i litteratur går i år till författaren Chimamanda Ngozi Adichie. Adichie får priset för sitt "ständigt aktuella författarskap med starka berättelser, viktiga teman och ett språk alla är kolossalt avundsjuka på". Nytt för i år är att priset utsetts enväldigt av Sanna. 

Chimamanda Ngozi Adichie har skrivit de storslagna romanerna Lila hibiskus, En halv gul sol och Americanah där hon berättar om religiös extremism, folkmord, rasism och hår. Dessutom har hon skrivit noveller och feministiska essäer. 

Sanna, årets enväldiga priskommitté kommenterar: "Det första jag läste av Ngozi Adichie var En halv gul sol, och sedan var jag fast. Valet till årets nobelpris stod mellan henne och Sofi Oksanen, vår tids två litterära giganter. Båda är dessutom vansinnigt snygga. Det var ett mycket svårt beslut."

I vanliga fall utses nobelprisvinnaren av Svenska Akademin men i år gjordes ett undantag eftersom Sanna fick prisnomineringsmandatet i julklapp av sin mor. Priset delas som vanligt ut av kungen och nobelstiftelsen den 10 december i Stockholm.


För mer information, kontakta pressansvariga Tassahunden: tassavovve[@]gmail.com.

No comments:

Post a Comment