Friday, October 28, 2016

Hurra för Stina Stoor!

Stina Stoor har inte bara ett fantastiskt författarnamn (hon och Lotta Lotass!) hon är också en strålande berättare. Hon var nominerad till förra årets Augustpris och hade varit en synnerligen värdig vinnare om inte Jonas Hassen Khemiri hade knipit priset istället.

Novellsamlingen Bli som folk är språkligt klurig, elegant feministisk, annorlunda och storslagen i det lilla. Det handlar om livet i Västerbotten, ofta ett fattigt och osofistikerat liv där männen tar för sig och kvinnorna får städa efter dem. Små känsliga ögonblick. Som i novellen Ojura där en liten flicka betraktar maktkampen mellan sin tonårssyster med ofrivilligt mammaansvar och sin grovhuggne far. Pappan hämnas på de "fina" centralortsborna genom att låta barnet ta med sig levande grodor till ett barnkalas. Språket är unikt och nästan rytmiskt.

Måste läsas. Stor upplevelse utlovas.

5 comments:

 1. Noteras! Jag var lyrisk när jag hade läst Ojura.

  ReplyDelete
 2. Håller med! Stina Stoor är hur bra som helst!

  ReplyDelete
 3. Håller också med! Ojura är fantastisk och namnet Stina Stoor är så bra så det kunde vara påhittat :-) Gillar verkligen, verkligen hennes uppfinning av egna ord.

  ReplyDelete
 4. Åh, jag bara älskade Bli som folk. En sådan där bok där jag nästan strukit under något på varje sida för att det är så galet vackert skrivet, på ett så enkelt och självklart sätt. Förstår inte hur hon bär sig åt.

  Har du någon e-postadress som jag skulle kunna maila dig på? Du får hemskt gärna skriva till info@sannahellberg.com om du inte vill skriva den här.

  MVH,
  En annan Sanna

  ReplyDelete