Thursday, August 18, 2016

Utrikespolitisk analys: Tintin om Turkiet

Turkiet har varit på tapeten hela sommaren. Kuppförsök, bombdåd, massarresteringar och flyktingar som utpressningsmaterial. Bloggen bjöd in två experter för att få kommentarer till utvecklingen.

- Välkommen, Tintin. Som utrikeskorrespondent och orädd journalist har du ju sett både det ena och det andra. Vad tänker du om situationen i Turkiet idag?

- Jag har själv aldrig varit där. Däremot i närbelägna Syldavien och Bordurien. Men så mycket har jag förstått: journalister fängslas i parti och minut. Det är en skam!

- Så vad borde omvärlden göra?

- Om jag hade varit EU-kommissionens ordförande hade jag tillsatt en diplomatisk delegation med kapten Haddock i spetsen. Det är en man som inte är rädd att säga vad han tycker. Han skulle kunna ge Erdogan en uppsträckning som heter duga. Samtidigt skulle man i hemlighet skicka in general Alcazar med en gerillatrupp att spränga fängelset och släppa ut alla fångar. Alcazar skulle råka hitta en flaska ouzo och bli full och skojig. Madame Castafiore skulle dyka upp och charma Erdogan medan kapten Haddock hamnade i knipa på grund av sitt hetsiga humör men jag och Milou skulle rädda situationen i tid till sista uppslaget. Finurligt, eller hur!

- Eh, ja. Mycket finurligt. Då säger jag välkommen till dagens andra gäst, Humbert Humbert. Vad är din analys?

- Jag håller inte med min naiva kollega. Spektakulära ingrepp i en suverän stats angelägenheter är omöjliga idag. Dessutom är Erdogan inte alls en diktator, tvärtom.

- Inte det? Men alla meningsmotståndare i fängelserna då?

- Det är säkert bara ett missförstånd. Erdogan är en känslig man som vet att värdera kärleken. Hans regering tar sitt ansvar för att hjälpa de par som annars skulle ha svårt att kunna leva öppet med varandra i lycka och harmoni och ömsesidig kärlek.

- Tack för de intressanta åsikterna. Panelen är slut för idag men missa inte nästa veckas program när Long John Silver och Babar kommer för att diskutera situationen i Somalia. Hej så länge.

No comments:

Post a Comment