Monday, July 11, 2016

Skriva som ett proffs

Jag läste Lennart Guldbrandssons lilla tipsbok Skriv som ett proffs! Den ger tips om struktur, kvalitet och berättelsebygge för både skönlitterärt skrivande och faktatexter.

Mitt jobb i EU-kommissionen, som jag visserligen tagit en paus från nu, handlar ju mycket om att hantera text. Framför allt har jag skrivit olika analyser, sammanfattande briefings och rapporter, men även många tal, presstexter och diskussionsunderlag.

Skriv som ett proffs! var inte till mycket nytta för mitt jobbskrivande men ändå intressant för att den satte ord på sånt jag tänker när jag läser och reflekterar över romaner. Bristande mängd idéer eller för låg fart gör helt enkelt en text mer svårtuggad och seg. Vilket ibland är bra, i alla fall den låga farten. Guldbrandssons bok var däremot föredömligt kort och koncis!

2 comments:

  1. Låter som en intressant bok, tack för tipset! Själv älskar jag trista rapporter och obegripliga briefings och så kallade position papers (alla dessa idiotiska uttryck!) eftersom det är sånt jag kan tjäna pengar på att snygga till. Å, känns som att jag skulle vilja ha ett jobb på EU-kommissionen, jag med, så att jag kunde formge rapporterna. (Undrar hur man lyckas komma åt alla de där departementen och institutionerna? Måste man ha kontakter? Delta i jobbiga upphandlingar? Med största sannolikhet. Hatar dessa förb----de upphandlingar som är komplett omöjliga för oss småföretagare att vinna. Ursäkta att jag kapade tråden.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det görs massvis med redigering, formgivning och annat textarbete för EU-kommissionen, liksom för Europaparlamentet! Det mesta upphandlas förstås externt och som du säger är det ofta lite större firmor som tävlar om ramavtal för att kunna ta många och stora jobb över året. Små företag har ofta svårt att visa att de är tillräckligt stabila och hållbara som partners, om de inte har någon annan spetskompetens som väger upp. Men det borde inte vara omöjligt att få de mindre jobben, allt som kostar under 5000 euro kan köpas upp i en snabbprocess ("arbetsorder") istället för i fullskalig upphandling. Enklaste ingången är sannolikt EU-kommissionens + Europaparlamentets respektive Sverigekontor! Samt tipset att kontakta alla svenska EU-parlamentariker, de har ju också varsin liten budget för små broschyrer och annat om sig själva... Lycka till!!

      Delete