Monday, May 16, 2016

Tematrio: Noveller

Noveller har väl sin charm, även om kedjeläsare som jag ändå föredrar rejäla romaner. Nåja, nu har Lyran noveller som tema för veckans trio så jag går väl med på det, om än muttrandes.

Margaret Atwood, Good bones är mycket bra trots, eller tack vare, det korta formatet. Små kluriga och mycket intelligenta texter, de flesta med en tydlig feministisk touch och flera med korslitterära blinkningar av den där typen jag gillar så mycket.

Roald Dahl skrev inte bara geniala barnböcker, han skrev också skräcknoveller och småberättelser med skruvad tvist. Läs till exempel samlingen Kiss, kiss (som tack och lov inte innehåller novellen om slakthuset som jag fortfarande minns som det allra allra otäckaste jag läste i tolvårsåldern och en av de tio hemskaste jag läst totalt sett).

Jhumpa Lahiri, Unaccustomed earth är inte otäck och läskig, tvärtom. En samling berättelser om livet som första respektive andra generationens invandrare i USA med alla knepigheter det innebär. Klarsynt! Lite som en indisk-amerikansk Alice Munro, som för övrigt också hade kunnat vara med i den här trion.

11 comments:

 1. Atwood behärskar flera genrer. fram med Nobelpriset, tycker jag. Roald Dahl har jag inte läst men väl Jhumpa Lahiri som jag tycker mycket om

  ReplyDelete
 2. Kiss kiss är helt fantastisk! Jag läste den för inte så längesen och blev halvt skräckslagen.

  ReplyDelete
 3. Gillar också Jhumpa Lahiri. De andra två var nya titlar för mig, men jag blev rejält nyfiken på båda!

  ReplyDelete
 4. Roald Dahl ja, det var ett tag sedan. Nu blev jag sugen på att återknyta bekantskapen ;)

  ReplyDelete
 5. Atwoods noveller har jag faktiskt aldrig läst. Tack för tips!

  ReplyDelete
 6. Tack för trevliga novelltips.

  ReplyDelete
 7. Roald Dahls skräcknoveller har jag inte läst sen jag var förfärande ung. Fick inte mersmak på dem, gillar mer hans absurda barnböcker :)

  ReplyDelete
 8. Tack för tips! Kände inte alls till dessa.

  ReplyDelete