Thursday, May 5, 2016

Krigsdagböcker

Nordiska bokklubben läste Astrid Lindgrens krigsdagböcker, det var bra läsning. Den där blandningen av stora och små detaljer, ungefär "idag invaderades Albanien och jag har köpt fyra kilo smör", den ger en så mycket mer levande bild av kriget.

Ett par tankar:
- Vi svenskar hade en sådan ofattbar tur som slapp undan så lindrigt - och vi har inte mycket att vara stolta över när det kommer till andra världskriget. Pragmatism eller feghet, det går lite på ett ut här.
- Dagböckerna innehåller en hel del oförklarade teasers, T.ex. när Astrid nämner i förbigående att det har hänt något katastrofalt privat men utan någon som helst förklaring. Och vad hände med det försvunna finska krigsbarnet? Bokklubben efterlyste fotnötter, eller åtminstone en bättre wikipediatext som ger svaren.
- Hon skrev så bra, redan då. Ett eget språk, roligt och tydligt och lättläst och målande utan att bli fjantigt eller svulstigt. Hatten av.

Dessutom extra intressant att läsa just den här boken tillsammans med ett gäng danska, norska och finska kvinnor som kunde fylla i luckorna och förklara vad som egentligen hände på de andra fronterna.

No comments:

Post a Comment