Monday, April 11, 2016

Onåd

J. M. Coetzee skriver ganska förfärliga berättelser - alltid sorgliga och deprimerande. Men intressanta.

I Lyrans pågående jorden-runt-utmaning är det just nu Afrika som gäller och jag tog tillfället till omläsning av Coetzees Onåd.

Det handlar om en arrogant universitetslärare som raggar upp en ung kvinnlig student och har sex som ligger mycket nära gränsen till våldtäkt - om inte över den gränsen. Han blir avstängd och tar sin tillflykt till sin dotters gård ute på landet, där han börjar jobba som volontär på en djurvårdsorganisation och får hjälpa till att avliva sjuka hundar. En dag kommer rånare till gården och dottern råkar mycket illa ut.

Huvudpersonen är fullständigt socialt inkompetent. Han har ingen fingertoppskänsla för andras upplevelser. Han vill visserligen sin dotter väl men kan inte hantera situationen och stjälper snarare än hjälper henne. Han kan inte se likheterna mellan vad han gjort mot studenten och vad rånarna gjort mot dottern.

Det är ledsam och ganska jobbig läsning. Det handlar om mycket svåra livsval, om uppgivenhet och köpslående med principer. Vilket pris är rimligt för hoppet om trygghet? Och är olika slags våldtäkt olika hemska?

Hundskadeindex: sex hundar blir ihjälskjutna och ett oräkneligt antal blir avlivade med spruta.

1 comment:

  1. Jag hade också tänkt mig en omläsning, men hann inte få till det. Jag minns mest att jag var så otroligt upprörd och arg när jag läste boken.

    ReplyDelete