Sunday, March 6, 2016

EU-läsning: Midgårdska unionen (hur Tolkien inte eller kanske ändå borde ha skrivit)

Anledningen till att EU-journalister frestas att krydda sina artiklar med tidningsankor är naturligtvis att fred och ordnad förvaltning är mycket långsammare och tråkigare läsning än krig, kris, kaos och elände.

Tänk till exempel om Sagan om Ringen hade utspelat sig i en region med gränsöverskridande samarbete. Då hade berättelsen kunnat låta ungefär så här:

***

I den blodröda gryningen hördes hovklapper utanför Midgårdrådets fyrkantiga byggnad i Gondor. Snart var de högättade delegationerna samlade i rådssalen.

Hobernas minister inledde; Fylke höll ordförandeskapet för Rådet detta halvår.

- Kära kollegor! Jag förklarar härmed mötet öppnat. Den första punkten på dagordningen är konsumentskydd. Flera olyckor har inträffat med osäkra katapulter. Vi kan inte på detta sätt riskera livet på vanliga hober, alver, dvärgar, etc. Något måste göras.

Saruman, ordförande för den Midgårdska Kommissionen tog ordet.

- Ärade ministrar i Rådet. Kommissionen har tagit fram ett förslag på minimikrav på katapulter för att garantera säkerheten. Varje midgårdsk medborgare ska kunna vara säker på att den katapult som har köpts i ett annat rike är lika säker som den som köpts lokalt! Midgårdsparlamentet har redan röstat om att godkänna förslaget.

Här bröt Mordors representant in i debatten.

- Vi protesterar. Det här är smutskastning mot Mordorsk export. Alla vet att det är våra mordvapen ni pratar om här. Mordor anser att säkerhetskraven som Kommissionen föreslår är oproportioneliga.

Ordföranden begärde omröstning om förslaget men enbart enterna röstade med Mordor och den gemensamma säkerhetsmärkningen blev därför antagen.

Därefter diskuterades djurskyddsregler för olifanter, utbytesprogram för unga midgårdsstudenter, förenklade möjligheter för småföretagare att låna guld över gränserna samt en gemensam strategi för klimateffekterna av drakeld. Mordor blev lovat extra stöd ur strukturfonderna för att få ordning på sitt eldsprutande berg och blev glada igen efter katapultdebatten.

När mötet var slut skakade de hand och skildes som goda samarbetspartners, om än inte som såta vänner.

***

Ja, vad ska en säga. Om hela världen vore som EU skulle det vara lite lättare att leva i den och lite tråkigare att läsa om den.

4 comments:

 1. För mig är EU värt massor sett som fredsbevarande projekt. Det är trist när folk hakar upp sig på normer för raka gurkor och annan idioti när det finns så gigantiska värden som vida uppväger nackdelarna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...särskilt som det där med gurkorna är en annan klassisk nyhetsanka.

   Delete
  2. Jag var uppenbarligen inte tillräckligt tydlig, för just gurkorna var en blinkning till ditt FÖRRA inlägg (om jag minns rätt, med kritik mot journalistkåren).

   Delete
  3. Aha... ja, det är ett utmärkt exempel.

   Delete