Tuesday, December 1, 2015

Tematrio: Kanada

Veckans triotema är Kanada. Det finns massor av strålande kanadensiska författare men tre böcker jag särskilt gillar är:

Station Eleven av Emily St John Mandel handlar om en fruktansvärt dödlig influensa som härjar över världen - inom loppet av en månad är 99% av mänskligheten död. Snabbt kollapsar grundläggande infrastruktur som el och kommunikationer. Och plötsligt är alla specialkunskaper om nanoteknik och hjärnkirurgi värdelösa och de överlevande människorna mycket, mycket sårbara. Väldigt intressant och bra berättat!

Även Tjänstekvinnans berättelse av Margaret Atwood handlar om ett postapokalyptiskt samhälle. Det antyds att ett kärnvapenkrig har härjat. USA styrs plötsligt av religiösa extremister som liksom de flesta religiösa fundamentalister är besatta av sexfrågor och att få bestämma över kvinnors underliv. Den styrande eliten får tillgång till harem av kvinnor vars enda jobb är att föda barn. Oerhört otäckt och mycket bra läsning.

Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman börjar med en mycket mindre slags kris, ett förhållande i kras. Det handlar om ett gäng vänner som har mycket märkliga superkrafter. De flesta superkrafterna är rätt usla. Eller rättare sagt, det handlar om helt vanliga egenskaper fast uppskruvade till bisarr nivå. Roligt och lite sorgligt och sedan roligt igen, med vassa men subtila pikar om dagens töntiga i-landsproblem.

20 comments:

 1. Andrew Kaufman måste jag ta och läsa något av.

  ReplyDelete
 2. Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman har jag läst och gillade inte alls. De andra känner jag inte till.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kanske inte är allas kopp med te... Jag tyckte den var rolig!

   Delete
 3. Station Eleven låter precis som en bok för mig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tror det är en bok för alla, möjligen förutom hypokondrikerna.

   Delete
 4. Den första i trion blev jag klart nyfiken på efter den beskrivningen! Tack för tips. :)

  ReplyDelete
 5. Det var bara Atwoods bok jag har läst ur den här trion.

  ReplyDelete
 6. Här är det bara Atwood som jag läst och av henne har jag bara läst Rövarbruden.

  ReplyDelete
 7. Har inte läst någon av de här böckerna

  ReplyDelete
 8. Älskar Atwood och Station Eleven finns på läslistan och blev högre prioriterad efter det här :)

  ReplyDelete
 9. Har inte läst någon av böckerna.

  ReplyDelete