Thursday, December 10, 2015

En världsomsegling under havet

Vi har en stor epileptisk hund och vi bor i Belgien.

Därför behöver vi fyra gånger om året köra bil sträckan Bryssel-Uppsala: tur och retur för sommarlov respektive jullov. Denna körsträcka tar sisådär arton timmar dörr till dörr.

På arton timmar hinns det med mycket, till exempel en ljudboksversion av Jules Verne En världsomsegling under havet.

Jag läste den här boken åtskilliga gånger i bokslukaråldern och mindes den som lite mer actionladdad. Jag tror minsann att den gula huliganens pappa gäspade en del i alla uppräkningar av olika fisksorter de träffar på. Och nu för tiden genomskådar jag ju Vernes felaktiga gissningar, t.ex. om hur Sydpolen ser ut.

Men det är ändå ett fantastiskt äventyr! Tänk vilken sci-fi-saga det måste ha varit på artonhundratalet när den skrevs. Dessutom med känslosam bromance mellan Conseil och Professor Arronax samt den mycket gåtfulla kapten Nemo som spänningselement.

I en tid när foliehattar och åsikter får mer medieutrymme än kunskap och fakta - läs Jules Verne och bli en vetenskapsnörd.


*Obs! Även folk med friska stora hundar borde låta bli att flyga med dem! Över huvud taget flygs det alldeles för mycket. Och ja, vi håller hela tiden koll på elbilsmarknaden inför den dagen vi äntligen kan byta ut vår hundflyttarbil till något klimatsmartare.

No comments:

Post a Comment