Monday, October 19, 2015

Tematrio: böcker som fått pris

Idag kom Augustnomineringarna ut - det har jag inte följt. Det räcker så bra för mig att få veta vem som faktiskt vann till slut och det får vi ju inte veta förrän i november. Lyran passar ändå på att ha triotemat prisvinnare och jag tar en fransk, en tysk och en britt som exempel.

Romain Gary har som enda författare någonsin vunnit Prix Goncourt två gånger. Enligt reglerna ska samma författare inte kunna få priset igen, men Gary skrev en bok under pseudonym... Romanen La vie devant soi ("Livet framför sig") handlar om en ung muslimsk pojke som bor hos sin gamla judiska fostermor, eller vad en ska kalla henne. De tar hand om varandra så det är alldeles hjärtevärmande. Fast ändå så sorgligt.

Ungerskfödda Terézia Mora fick Deutscher Buchpreis 2013 för romanen Das Ungeheuer som jag inte har läst. Jag läste däremot den första delen i samma romansvit: Der einzige Mann auf dem Kontinent ("Den enda mannen på kontinenten"). En något för lång bok om en förskräcklig "pojkman", ni vet av den där ansvarslösa typen som liksom aldrig växer upp. Skriven på ett mycket slugt sätt. Läs den! Och hata Darius Kopp.

Och så slutligen Kate Atkinson som vann Costa Novel Award 2013 för romanen Life after life där huvudrollsinnehavaren liksom testar alla sina möjliga parallelluniversum: berättelsen består av massor av varianter på samma berättelse, i vissa fall dör hon redan som barn, i andra möjliga liv dör hon inte förrän senare, under bombningarna av London under andra världskriget... Mycket intressant, framför allt eftersom det finns en liten tvist i det hela.

17 comments:

 1. Har inte läst någon av böckerna i din trio! Tack för tips!

  ReplyDelete
 2. Inga bekanta här men sistnämnda lät intressant

  ReplyDelete
 3. har faktiskt läst Med livet framför sig och Löfte i gryningen av Romain Gary/Emile Ajar. Atkinson var jättebra. väntar på att få läsa fortsättningen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Löfte i gryningen har jag kvar framför mig - jag drar mig alltid lite för de franska, ofta helt i onödan. Dels tar det lite längre tid att läsa dem, dels ser franska romanutgåvor så förskräckligt tråkiga ut! Svenska förlag är mycket mycket bättre på en helhetsprodukt.

   Delete
 4. Der einzige Mann auf dem Kontinent låter lite lockande. Är den utgiven på svenska. Min gamla skoltyska räcker definitivt inte för att läsa en roman på tyska.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tyvärr, det verkar inte så! Men en annan av hennes böcker, "Alla dagar" verkar finnas på Adllibris.

   Delete
 5. Atkinsons bok verkar väldigt intressant! Tack för tips.

  ReplyDelete
 6. Har inte läst någon av böckerna i din trio, men Atkinson har jag funderat på.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag gillade henne, har dock inte läst ngn annan titel

   Delete
 7. Jag kan varken franska eller tyska så de två går ju bort. Atkinson låter intressant, men ibland har jag svårt för "samma berättelse ur olika perspektiv"-grejen. Ska kolla upp den :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Romain Garys bok finns översatt till svenska! Men inte Terezia Mora, såvitt jag förstår.

   Delete
 8. Liv efter liv har jag tänkt att läsa, de andra två i trion kände jag inte till - tack för tips! :)

  ReplyDelete