Saturday, October 3, 2015

Om lärare, fördumningskrisen och statsskicket

Den akuta fördumningskrisen hotar både demokratin och ekonomin. Bokbloggen intervjuade en av de hjältar till vilka vi alla nu sätter vårt hopp.

- Hej Severus Snape, du är här som representant för de litterära lärarnas riksförbund. Vad är det egentligen som händer med dagens ungdom?

- Dagens ungdom, gårdagens ungdom. Allihop är bara skräp. Okunniga, arroganta och lata imbeciller.

- Vad behövs då för att få stopp på fördumningsspridningen?

- Lärare måste få vara lärare. Med befogenhet att ta hårda tag där det behövs. Normkritik är bara strunt, ungarna vet väl rimligen att de inte får mobba varandra. Men de gör det ändå om de aldrig blir ordentligt tillrättavisade när det händer. För att inte tala om alla usla föräldrar som beter sig lika barnsligt och oansvarigt de också.

- Förslagen om bättre villkor för lärare, är de rimliga?

- Ja. Nu har ju svenska lärare en rätt bra deal. Ungarna går hem efter skolan och läraren får ha fritid. Inte som på vissa skolor jag skulle kunna nämna där lärarna får jobba dygnet runt, slita som nattvakter i förbjudna korridorer och jag vet inte allt. Men även svenska lärare förtjänar en bra ersättning.

- Och då kommer världen bli ett bättre ställe?

- Ja. Demokrati är ju inte något magiskt recept för lycka. Det är bara en slags metod för gemensamma beslut. Och eftersom det bygger på att folk bestämmer beror beslutens kvalitet på folkets kvalitet. Därför är god utbildning det allra viktigaste för civiliserad demokrati.

- Tack då, Professor Snape!

No comments:

Post a Comment