Wednesday, September 16, 2015

Utmaning: böcker om flykt

Feministbiblioteket skickade en utmaning: tipsa om böcker som handlar om flykt. Ett synnerligen aktuellt ämne!

Fransk-mauritiske nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio skrev bland annat Poisson d'Or, "Guldfisken". Den handlar om en ung flicka - kanske mauretansk? - som kidnappas som litet barn och säljs som hushållsslav i ett främmande land. Därifrån flyr hon så småningom och tar sig på krångliga vägar till Europa. Livet som papperslös i Frankrike är inte lätt, men boken har tack och lov ett ganska lyckligt slut. Trots allt.

Två fantastiska, vackra och ganska sorgliga berättelser om livet som flykting - om vad flykten kan göra med människor - är Thanha Lai, Inside out and back again och Philippe Claudel, Monsieur Linh och den lilla flickan. Båda handlar om människor som flyr från Vietnam. I det ena fallet går det bättre, i andra fallet... läs böckerna så får du veta!

Och så en liten bubblare: Richard Adams, Den långa flykten. En allegori om en grupp kaniner som fördrivs hemifrån och som möter en lång rad strapatser, inklusive en fascistisk kanindiktatur. Det är mycket äventyrssaga och inte så mycket om integration, men boken är spännande ändå.

2 comments:

  1. Den långa flykten är fin, borde läsa om.

    ReplyDelete
  2. Den långa flykten låter mycket intressant! Och Clezio borde jag också läsa.

    ReplyDelete