Thursday, August 13, 2015

Oärlig fan-fiction måste dö

Jag gillar fan fiction. Det är jätteroligt när fans tar ett litterärt verk i egna händer och låter det få nytt liv.

Till exempel P.D. James När döden kom till Pemberley som är en typisk Jamesk deckare fast som tar formen av en fortsättning på Austens Stolthet och fördom.

Eller Jasper Ffordes meta-meta-metalitterära absurditeter där litteraturhistoriens samtliga karaktärer blandas och interagerar.

MEN!

Det är skillnad på ärlig fan fiction och kommersiell fuskdito. För ett tag sedan gav "Agatha Christie" ut en ny Poirotdeckare, skriven av Sophie Hannah. Problemet är inte att Hannah har skrivit en Poirotdeckare, problemet är att den ges ut under Agatha Christies namn. Oärligt ofog! Jag vägrar att läsa den, den kan vara aldrig så bra.

Och nu är alltså David Lagercrantz version av en "fjärde Millenniebok" ute. Problemet är alltså inte att Lagercrantz har skrivit om Lisbeth Salander. Problemet är att den falskeligen säljs som en produkt av döde Stieg Larsson. Ljug och dumheter.

I vilken annan kultursfär skulle det här vara möjligt? En konstnär skulle inte tillåtas kopiera Rembrandts stil och sedan börja sälja tavlor signerade Rembrandt. En musiker kan inte komponera ett stycke som påminner om Beethovens symfonier och påstå att det därför är "auktoriserad Beethoven-utgivning". Agatha Christie och Stieg Larsson skrev det de skrev och inget annat. Giriga förlag får gärna ägna sig åt fan fiction för att dra in pengar, men de borde inte göra det under falsk flagg.

Låt Hannah och Lagercrantz skriva under eget namn, är de verkligen så duktiga som förlagen tror borde det vara tillräckligt säljargument.

No comments:

Post a Comment