Friday, June 26, 2015

Kändisar och välgörenhet: Cause celeb

Helen Fielding är väl mest känd för Bridget Jones dagbok - men hon har också skrivit en annan mycket vass och rolig satir nämligen Cause celeb som på förekommen anledning blivit mycket aktuell nu igen.

Det är en skruvad historia om cyniska kändisar som "vill hjälpa små svarta barn i Afrika". Tillsammans med den välvilliga biståndsindustrin ger de sig ut på självgod katastrofturism, i jakt på perfekta PR-foton och fin altruistimage. En mycket smart och svart roman med udd mot ogenomtänkta kändisjippon som till exempel Band Aid.

Och fiktionen ligger mycket nära verkligheten - än idag. Som prins Kalle-Filles nya fru, som tydligen sysslar med samma slags koloniala projekt som det Fielding plockar isär i småbitar i Cause celeb.

Bistånd av den gamla typen har hittills inte gett mycket utveckling. Det är handel och pengarna som skickas hem av migrantarbetare som har lyft de fattigaste länderna - inte våra välgörenhetsprojekt von oben. Inte ens om de har söta stereotypa bilder av afrikanska barn på projekthemsidor och i broschyrer.

Och du, om du verkligen menar allvar med att vilja hjälpa dina medmänniskor, fundera på följande:
 1. Om du verkligen vill att människor i Afrika, Asien och Latinamerika ska ha bättre levnadsvillkor, varför är du inte beredd att betala för mat och kläder vad de egentligen kostar? Handel på schyssta villkor är det viktigaste vapnet mot fattigdom.
 2. Om du inte vill betala vad mat och kläder rimligen borde kosta måste du istället acceptera att människor försöker flytta hit för att få jämlik levnadsstandard - är du alltså beredd att rösta för öppna gränser? (Om inte: återgå till punkt 1 och fundera ett varv till på orsakssambanden.)
 3. Traditionellt utvecklingsbistånd fungerar inte. Det göder biståndsindustrin men hjälper sällan människor och länder. Vissa undantag finns men de är mycket få och småskaliga. Däremot är hjälp i humanitära kriser viktigt! Det finns två riktigt seriösa aktörer som verkligen gör skillnad i katastrofsituationer: Internationella Röda Korset samt Läkare utan gränser. Stöd deras insamlingar till humanitärt krisarbete. Istället för att kasta bort pengar på fru Kalle-Filles privata egoboost.

4 comments:

 1. Åh den har jag läst! Men gillade den inte alls. Det beror nog på stadiet jag var i livet då och ville ha ren och skär chick lit. Tror jag har den kvar, borde kanske läsa om den.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej, den är ju inte chicklitt alls - inte särskilt lik Bridget Jones! Men intressant om man läser den som satir.

   Delete
  2. Garanterat. Jag minnas bara att jag störde mig på alla bortskämda kändisar :D

   Delete