Saturday, March 7, 2015

Vad händer om nästan alla dör?

Most awesome reading circle läste imponerande apokalypsboken Station Eleven av Emily St John Mandel.

Utgångspunkten är enkel: en mycket dödlig variant av svininfluensan går över världen och inom loppet av fyra veckor har 99.9% av mänskligheten dött ut. Berättelsen handlar om vad som händer omkring tjugo år efter katastrofen, med tillbakablickar till pandemiveckorna.

Det är en väldigt intressant variant av ett magnifikt "what if..."-scenario. När nästan inga människor finns kvar, vad händer med infrastrukturen? Hur länge fungerar el och vattenförsörjning, hur länge går det att få tag i bensin? Vad hjälper det att vi har all världens teoretiska kunskap om tekniska finesser, antibiotika och strängteori när världen plötsligt blivit så lokal att du bara har tillgång till det du kan nå till fots?

Jag gillade boken! Den drunknar inte i långa beskrivningar och detaljer men täcker ändå in oerhört många aspekter av katastrofen. Den är otäckt trovärdig och en riktig bladvändare. Den väcker många tankar.

2 comments:

  1. Du skulle kanske gilla Atwoods "Oryx & Crake". Samma tema (fast jag har förstås inte läst den du skriver om så helt säker kan jag ju inte vara)

    ReplyDelete