Wednesday, March 18, 2015

Min pappa Ann-Christine

Ester Roxberg har skrivit en väldigt ärlig och utlämnande bok om hur hon reagerade på att hennes pappa - den frikyrklige prästen - kom ut ur garderoben som transsexuell.

Här är inget tillrättalagt eller tillslipat för att verka enklare eller mer harmoniskt än det var.

Bitvis blir jag galen på själviska Ester som inte orkar med sin pappas förändring. Ester bangar ut i sista sekund inför sitt bröllop och förbjuder pappan att komma som sitt verkliga jag, Ann-Christine.

Bitvis förstår jag Ester, pappan går så helt in i sin omvandling att hon inte kan prata om något annat än sig själv. Visst, det är ett stort steg hon tar, från tråkig präst till raffig kvinna. Men att de anhöriga också vill berätta om sina liv ibland är ju ändå rimligt.

En mycket intressant och ganska smärtsam bok som får en att fundera: hur skulle jag själv reagera i samma situation? Skulle jag verkligen vara tuffare och mer tolerant än Ester?

Boken heter Min pappa Ann-Christine. Läs den!

2 comments:

 1. man vet ju hur man vill att man skulle reagera, men hur det skulle fungera om det blev verklighet vet man absolut inget om

  ReplyDelete
 2. Jag håller just nu på att lyssna på den som ljudbok. Har inte kommit så långt, men jag tycker redan den har tagit upp många saker som är värda att reflektera över i vardagslivet.

  Ester påpekar redan i början av boken att hon inte känner sig bekväm med känslan att hon blivit mer medveten om sina egna fördomar, såväl som andra i o m pappans förändring. Kan tänka mig att det är smärtsamt att uppleva. Att man känner eller reagerar på ett sätt som inte är likt en själv. Vilket blir en sårbar situation, som uppenbarligen sätter hennes liv ur spel. Det krävs väldigt mycket att tänka och förstå situationer ur någon annans perspektiv om man inte har varit med om det själv. Det blir mest naturligt att utgå från sig själv och det man själv varit med om när det kommer till åsikter, beslut etc. Kan det vara det som gör att hon framstår som självisk?

  Får se vad jag anser om det hela när boken är "utläst".

  Tycker din frågeställning är intressant, hur hade jag själv reagerat i en liknande situation, och hade jag reagerat på det sätt jag själv tror?

  ReplyDelete