Monday, February 9, 2015

Tematrio: historiskt

Lyrans tematrio idag handlar om böcker på historiskt tema. Det finns för mycket att välja på så jag snävar in ytterligare: nordisk vikingatid.

Frans G Bengtssons klassiker Röde Orm har jag länge tänkt att jag ska läsa om. Jag minns den som spännande, men det var ju också ett bra tag sedan. Äventyrliga irrfärder i vikingabåt.

Jan Fridegård, Trägudars land, läste jag också för mycket länge sedan. Jag har för mig att jag läste den här redan i mellanstadiet, kan det verkligen stämma? Är det en ungdomsbok? Jag har för mig att det var både en hel del sex och en hel del mord och blod, men sånt finns ju i ungdomsböcker också. Jag gillade den ändå, eller kanske just därför. Tänk att en kan minnas läsning så långt tillbaka.

Apropå minnen, är det någon mer än jag som minns Runer Jonssons barnböcker om Vicke Viking? Den lille antihjälten Vicke som vägrade sin fars machoideal och som löste problem med intellektet istället för med musklerna? Det här var sannerligen inte igår, men Vicke Viking har jag i både klart och kärt minne. En bra barnbok och ett tidigt alternativt pojkideal.

27 comments:

 1. jag har läst hela Fridegårds trältrilogi. visserligen är det länge sedan men jag tyckte att den var jättebra. det var nog inte tänkt att de skulle fungera som ungdomsböcker skulle jag inte tro

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är möjligt att jag minns fel, hjärnan är ju inte pålitlig. Det är bara det att jag starkt förknippar minnet av den boken med den lärare jag hade i femman - men å andra sidan skrev väl Fridegård ungdomsböcker också och jag kan ha mixat ihop de olika titlarna i mitt huvud

   Delete
 2. Röde Orm har vi även som serie hemma i hyllan.

  ReplyDelete
 3. Vilken härlig trio, gillar alla tre (även om Vicke Viking är ruggigt länge sen).

  ReplyDelete
 4. Replies
  1. Ja, det var en favorit! En massa burdusa muskliga vikingar som i varje bok blev överlistade av den spinkiga smarta lilla bokmalen, det kan inte gå fel.

   Delete
 5. Röde orm gillar jag! Och jag minns att vi läst Trägudars land i skolan, men minns inte om det var på högstadiet eller gymnasiet... Tror inte att jag var så förtjust då, men det kanske skulle vara annorlunda att läsa den idag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kan det ha varit högstadiet? Ja kanske det. Nej, det är inget jag känner mig sugen på att läsa om idag

   Delete
 6. Har tänkt i närmare 30 år att jag ska läsa Röde orm. Kanske dags att göra det...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Långsiktigt planerande! En ska väl ha något kvar att läsa som pensionär också.

   Delete
 7. Jag minns knappt vad jag läste i skolan, ops. Röde orm har jag funderat flera gånger på om jag ska läsa eller inte, slutar alltid med att jag ställer tillbaka boken i hyllan på biblioteket.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har för mig att den är roligare än den ser ut för.

   Delete
 8. Röde orm vill jag gärna läsa någon gång :)

  ReplyDelete
 9. Röde orm vet jag att läst delar ifrån men aldrig hela, kanske dags för det. Fridegård känns bekant för mig men minnet sviktar lite!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har för mig att Röde Orm är en roman i två band, men kanske är det ännu fler.

   Delete
 10. Törs jag ens erkänna att jag aldrig läst Röde orm ... :) Fridegård har jag ett vagt minne av att jag har läst, i alla fall i utdrag. Kan ha varit på högstadiet, kanske.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, erkänn på du! Det finns inga krav på sånt där. Dessutom betyder ju det att du har en klassiker att se fram emot, inte illa!

   Delete
 11. Hade med Röde Orm på min lista oxå, fast det känns som evigheter sedan den lästes. Böcker är minnesvärda! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vissa böcker minns jag jättetydligt fast att det var 25 år sedan jag läste dem, andra som jag läste förra året är puts väck ur minnesbanken redan.

   Delete
 12. Röde Orm har jag inte läst, men jag funderar på att göra det :)

  ReplyDelete
 13. Tack för tips, har inte läst någon av dem.

  ReplyDelete
 14. Röde orma har även jag i min trio. Rolig läsning. Tack för tipset om de andra två.

  ReplyDelete