Thursday, February 5, 2015

Med livet framför sig

Franske författaren Romain Gary är den enda som fått prestigefulla Prix Goncourt två gånger - det är nämligen mot reglerna. Gary lurade systemet med en bok under pseudonym: La vie devant soi ("Livet framför sig") av den fiktive författaren Emile Ajar.

La vie devant soi förtjänade sitt pris! Det är en rätt hemsk liten berättelse ur en tioårig (?) pojkes perspektiv. Han är son till en prostituerad, dumpad i en gammal judisk kvinnas vård. Han umgås med hallickar och kriminella men han har ett hjärta av guld. Pojken heter Mohammed och är muslim, men han tycker inte att det är något skäl att inte älska Madame Rosa, den gamla kvinnan.

Madame Rosa är inte bara väldigt gammal, hon är också väldigt sjuk och det är inte alltid klart vem det är som tar hand om vem i den udda relationen mellan gumman och pojken.

Ett par reflektioner:
  • Baksidestexten bestod av en dum spoiler. Om du tänker läsa den här boken i franska pocketupplagan, strunta i att kolla baksidan först.
  • Så befriande med en bok om en helt okomplicerad relation över religionsgränser, särskilt i just de här dagarna.
  • Barnperspektivet är ett enkelt sätt att göra roliga men allvarliga poänger. Det "naiva barnet" används för att se på världen med nya ögon, som utifrån. Smart och effektivt.
En bra bok, läs den.

2 comments: