Friday, December 12, 2014

Lästvång eller läsmotion

Förra veckan spred Annika en bokbloggarfråga om hur barn kan fås att läsa. Många svarade "läsning får inte vara ett tvång". Det där har jag funderat på hela veckan.

Är det verkligen så att barn (och vuxna) aldrig ska tvingas att läsa?

Missförstå mig rätt: litteratur ska aldrig framställas som ett tråkigt måste. Men om barn inte läser så kommer de aldrig kunna tycka litteratur är roligt heller.

Läsning funkar nämligen på precis samma sätt som fysisk träning. Den som läser mycket kan lätt läsa mer, men för den otränade blir även enkel läsning jättejobbig. Läsförmåga måste tränas upp, precis som kondition. Den kommer inte av sig själv.

Därför gör vi barn en otjänst om vi inte ser till att de läser regelbundet och mycket. Vad får de för chanser på arbetsmarknaden om de inte kan ta till sig skriven text? Hur ska de klara sig i samhället? För att inte tala om all stor romankonst de kommer gå miste om.

Så om det är självklart att skoljympa ska stå på schemat och att barn kan behöva "tvingas" att röra på sig, då borde det också gå att ställa krav på barn att läsa regelbundet. Tidningar, baksidan på mjölkpaketet, serietidningar, bruksanvisningar - vad som helst, bara det är textkonsumtion.

3 comments:

 1. Åh, jag håller med till 100%! Barn behöver också läsvana. Vi kan inte sitta still hela deras barndom och vänta på att läslängtan ska infinna sig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Om de inte får upp läsvanan kommer läslusten inte heller komma

   Delete
 2. Precis, jag har också upptäckt att man kan jämföra läsning med fysisk träning.

  ReplyDelete