Monday, November 3, 2014

Om du fick oändligt antal chanser...

Kate Atkinson, Life after life är lite klurig att sammanfatta - kanske någonting så här: Ursula Todds föds år 1910 och dör 1910, 1918, 1926, 1933, 1939 och ganska många andra år.

Det är en "tänk om..."-historia där läsaren får följa Ursula genom livet, eller ska vi säga liven. Varje gång hon dör så tas historien om från en punkt där något hade kunnat göras annorlunda så att Ursula hade överlevt det hela. En massa parallellhistorier om hur det hade kunnat gå, genom första världskriget, spanska flunsan, andra världskriget, och så vidare.

Men den mest intressanta tvisten är att Ursula faktiskt minns lite, lite från varje tidigare liv och alltså kan börja sätta ihop pusslet till en större historia. Tills dess att hon börjar fundera på om hon inte kan ändra historiens gång, nu när hon anar saker om den framtid hon redan upplevt.

Det är lite tillkrånglat och vissa delar är misstänkt anakronistiska, men boken är definitivt läsvärd. Jag var främst fascinerad av alla scener med London under Blitzen, jag har vetat så lite om det men den här boken är full med levande detaljer.

Låter kanske svårare än det är - ge Atkinson en chans!

2 comments:

  1. Den låter intressant, den hamnar på min "Kolla upp"-lista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Och den hamnar på min "vill läsa"-lista ;)

      Delete