Friday, October 17, 2014

Fiktiva bokklubben: Something rotten

- Nej vet du vad! Miss Marple dängde handväskan i bordet så att tekopparna tog ett skutt.
- Jo, så är det! Hermione stirrade stint tillbaka.

Miss Marple hade en oroande mörkröd färg i ansiktet och Muminmamman och jag tittade nervöst på varandra. Nog för att vår fiktiva bokklubb brukar vara livlig, men den här tog priset. Och alltihopa handlade, förvånansvärt nog, om ett sportbråk.

Vi hade just läst ut fjärde boken i Jasper Ffordes absurda serie om litteraturdetektiven Thursday Next: Something rotten. I vilken Next råkar ut för en välvillig yrkesmördare, en Hamlet i kris och en fiktiv politiker som låtsas vara verklig och som siktar på att bli Englands diktator inom en snar framtid.

Det finns bara ett sätt att stoppa den politiska krisen - att Thursday Next leder sitt lokala krocketlag till seger i den stora titelmatchen mot diktatorkandidatens sponsrade och fulspelande team.

Och det var här någonstans som det nästan utbröt handgemäng på Muminhusets veranda.

- Quidditch är den största litterära sporten genom tiderna! Vrålade Hermione med kakgaffeln vilt viftandes.
- Dumheter och åter dumheter. Moderna påfund! Krocket och cricket, det är de enda hedervärda sporterna. Min Christie skrev bara om kvalitetsidrott, kontrade Miss Marple så löständerna klapprade.
- Ha! Krocket är en tantsport!

Muminmamman försökte medla medan hon skopade upp bitar av den kringskvätta päronkakan:
- Men Hermione, den krocket som spelas i Ffordes bok är väl ändå väldigt spännande? Med neanderthalare och en mordisk minotaur i bakgrunden och allt.
- Men de flyger i alla fall inte, muttrade Hermione och blängde på Miss Marple.

Just flyga är faktiskt det enda de inte gör i den här boken, i övrigt finns det inga som helst gränser för Ffordes fantastiska fantasivärld. Vansinnigt roligt för den nördige och actionspäckat och fartfyllt så det räcker för två. Glöm inte att spänna fast säkerhetsbältet.

No comments:

Post a Comment