Monday, October 20, 2014

3x3: Efterskörd

Victoria Benedictssons mest kända verk är väl Pengar och Fru Marianne, båda mycket läsvärda romaner. Från Litteraturbanken laddade jag nu ner hennes textsamling Efterskörd och läste till bloggutmaningen "Tre på tre".

Efterskörd består av ett par små noveller, några kåserier om Benedictssons resor och vardagsliv samt två dramer för scenen. En rolig blandning! Lite kärlekstrassel, lite poetiska betraktelser, lite vass udd riktad åt illojala läsare, lite humor och lite feminism.

Till exempel novellen Siffror om en societetsfest där två firade kulturpersonligheter ställer det fina folket till svars för sin hycklande inställning till kulturutövarna... En författare har nyligen begått självmord på grund av sin ekonomiska situation - författarskapet bar inte ekonomiskt. Festdeltagarna kommenterar att de ju inte kunde tänkas köpa de dyra böckerna, men skryter samtidigt om att de alla skickade ännu dyrare kransar till författarens begravning... Det är ju så dags då, kommenterar novellens hjältar. Hela berättelsen är en ironisk och ganska svidande kommentar, möjligen bygger den på någon sann händelse men den känner jag i så fall inte till.

1 comment:

  1. Victoria Benediktsson borde jag läsa åtminstone en bok av. Jag har läst väldigt få svenska klassiker.

    ReplyDelete