Monday, September 15, 2014

Mark Haddon byter stil

Jag älskade verkligen The curious incident of the dog in the night-time. Och jag hade mycket roligt åt A spot of bother. Båda är rolig-hemska på ett alldeles särskilt intensivt sätt. Läs dem!!!

Så hjärtat tog förstås ett glädjeskutt när jag såg att Mark Haddon hade skrivit en ny bok: The red house. Vips, så var den boken i min kundkorg.

Men detta var en annan slags bok.

1) De tidigare böckerna var genialt annorlunda och mycket roliga, på ett typiskt brittiskt cyniskt vis. The red house är en allvarlig bok som behandlar en massa allvarliga teman. En familjeroman men utan den galna touchen hos till exempel Jonathan Tropper.

2) De tidigare böckerna har en enkel berättarstil med en historia som går rakt framåt. The red house byter ideligen perspektiv, den följer åtta olika huvudpersoner och den byter ibland tempus mellan styckena och blandar in små poetiska stycken med helt annan slags text.

I början var jag irriterad - det var inte den bok jag hade väntat mig och det blev lite för mycket och för rörigt med alla de olika personerna. Men det blev ändå bra, jag läste ut den utan att ångra mig.

Det handlar om två syskon som möts igen efter en lång tid av sårig distans. Nu ska de tillbringa en vecka ihop tillsammans med respektive familjer. Och samtliga i båda familjerna har diverse hemligheter som kommer ut på olika sätt så att relationerna böljar fram och tillbaka. Ett riktigt familjedrama med många turer.

Men inte lika fantastisk som The curious incident... naturligtvis.

No comments:

Post a Comment