Tuesday, August 19, 2014

Ny blogg lottar ut afrikanska böcker

Nya bokbloggskollektivet Kulturkollo rivstartar med utlottning av böcker och annat skoj.

Bland annat ber de om tips på afrikansk litteratur - jag hjälper gärna till!

Det finns massor med spännande afrikanska författare, och då menar jag inte europeiska och US-amerikanska författare som skriver om Afrika (*host* Alexander McCall Smith).

Läs till exempel följande:

Chimamanda Ngozi Adichie. Allt som rinner ur hennes penna (eller pc) är rent guld. Lila Hibiskus, En halv gul sol, Americanah. Läs dem!

Alain Mabanckou, Imorgon fyller jag tjugo var en strålande läsupplevelse förra året. Om en pojke som växer upp i Republiken Kongo, en fantastisk uppväxtskildring.

Wole Soyinka är inte bara en nobelpristagare med synnerligen fin frisyr, han är också en stor poet och självbiografiska Aké är i högsta grad läsvärd.

Abdallah Taïa skriver om Marocko ur ett HBTQ-perspektiv. Kärleksromanen Ett arabiskt vemod är både sorglig och romantisk och handlar om brustna hjärtan, massor av brustna hjärtan.

En debutförfattare att hålla ögonen på är NoViolet Bulawayo - We need new names var kanske inte färdigslipad men den lovar mycket gott från Bulawayo framöver.

Den som vill läsa fakta istället för fiktion bör med fördel spana in Dambisa Moyo och den svidande uppgörelsen med biståndsindustrin, Dead aid.

Slutligen, för böcker från det vita Sydafrika, satsa på Nadine Gordimer, en av mina favoritförfattare, alla kategorier.

Mycket nöje!

No comments:

Post a Comment