Thursday, August 7, 2014

Den nya människan

En av mina favoritbokbloggare, Bokmoster, tipsade om Boel Bermanns Den nya människan och det gjorde hon så bra att jag blev nyfiken, köpte och läste den.

Det är en otäck historia (en till!), en dystopi om en nära framtid där människorna plötsligt blir sterila på grund av miljögifter och ozonhålsstrålning. Inga fler barn föds och de barn som redan finns blir raskt en handelsvara.

Tills kvinnor plötsligt börjar bli gravida igen och världen drar en suck av lättnad. Eller? För den nya generationens barn är inte normala. De verkar autistiska och de kommunicerar med varandra med telepati. Och de är mycket, mycket våldsbenägna.

Jag irriterade mig på ett par ologiska svängar: huvudpersonen är en av de första att förstå att de nya barnen är ett hot, och hon blir traumatiserad av en del mycket otäcka händelser. Så varför svänger hon så totalt när hon själv plötsligt blir gravid? Detta förklaras inte alls. Ska jag bara acceptera att kvinnor automatiskt vill ha barnet så fort de blir på smällen? För det köper jag inte. Och varför är just hennes barn annorlunda än de andra? (Har den där solkrämen med saken att göra??? Jag måste skriva till författaren och fråga för det fattade jag inte)

Men detta är trots allt detaljer, boken är ändå underhållande, läskig och en mycket stark story. Snygg debut, Boel Bermann!

2 comments:

  1. Hade svårt för att hon verkade vara den första som knutit an till sitt barn, borde ha varit uppror bland fler föräldrar när tvångsåtgärderna sattes in tänker jag. Gillade den ändå :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja! Det är flera saker som bara inte stämmer. Men intressant berättelse ändå

      Delete