Friday, July 18, 2014

Utrensning

Den nordiska bokklubben läste Sofi Oksanens Utrensning som sista bok innan sommarlovet. Jag har läst den förut och upplevde den som enormt omvälvande - den var lika storslagen den här gången.

Utrensning utspelar sig 1991-92, i Europas senaste stora brytningstid. En ung rysk flicka dyker upp, sönderslagen och smutsig, på en gammal kvinnas gård i en estnisk by. Kvinnan tar hand om henne och gömmer flickan undan dem hon flyr från. Men det är ingen slump att flickan sökt sig till just den här gården, hon har ett släktband till den gamla kvinnan. Ett avslöjande som river upp mycket gamla sår.

Genom många tillbakablickar får läsaren veta vad som hänt både den gamla kvinnan och den unga flickan innan de möttes - vem det är flickan flyr från, varför kvinnan är ensam och vad krig och fattigdom gjort mot dem båda.

Oksanen ska ha ett nobelpris i framtiden, den saken är klar. Hon har ett sätt med ord och beskrivningar som gör att boken blir så levande. Och hon berättar så enkelt och rakt om stora, otäcka saker. Alla borde läsa Utrensning.

3 comments:

 1. Ja! Ett pris ska hon ha! Tyckte liksom du att Utrensning var hur bra som helst.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Och otäck! Fy tusan för trafficking och vår tids slavhandel.

   Delete
 2. Verkligen en fantastisk bok! Älskar Oksanens avskalade språk.

  ReplyDelete