Tuesday, July 1, 2014

Tematrio: jänkare

Lyrans tematriotema är US-amerikansk litteratur, eftersom det snart är dags för fjärde juli.

Förra året på samma tema tipsade jag om Stockett, Lee och Steinbeck.

I år tänkte jag så här: vad är typiskt för USA? Kanske: våld, religiös extremism, ytlig kommersialism och den amerikanska drömmen?*

Och då blir det naturligtvis följande tre böcker som får ingå i min trio:

Barack Obama, Min far hade en dröm. Obamas intressanta memoarer hade varit ännu intressantare om de var lite kortare, och om de skrivits efter istället för innan hans presidentskap, men de är väldigt intressanta ändå. Han är duktig med orden, Obama.

John Niven, The second coming. Med undertiteln "Sent from heaven, raising hell" fångar den här boken naturligtvis ens uppmärksamhet! En helgalen skröna om Jesus som skickas ner till jorden en andra gång eftersom den första tydligen inte räckte till - mänskligheten håller uppenbarligen på att gå åt helvete, anser Gud. Problemet är att Jesus inte lyckas få folk att tro på honom. Så han tar till plan B och anmäler sig till American Idol... En satir som är skruvad ett par varv mer än en trodde var möjligt och som driver med allt och alla. Roligt och absurt.

Bret Easton Ellis, American psycho. Jag vill understryka att jag egentligen inte vill tipsa om den här boken. Den är vidrig, vidrig, vidrig. Och den var ännu vidrigare då när den kom, nu är det tyvärr inte längre särskilt unikt med så mycket misogynt övervåld i en roman. Det handlar om en psykopat med ett välansat yttre och en strålande Wall Street-karriär men som har till hobby att tortera kvinnor och hundvalpar. Det som är viktigt med den här boken är budskapet: ondska syns inte utanpå.

*Ja, ja, nu vet jag att det kommer bli massa protester, men erkänn att detta är åtminstone en del av det som skiljer USA från Europa. Jag vet att det också finns en massa andra sidor av USA. Till exempel usel mat och hög trafikdödlighet. Men det går faktiskt inte att nämna allt i ett sånt här litet blogginlägg.

22 comments:

 1. Nivens bok låter riktigt kul!

  ReplyDelete
 2. Obama är spännande nutidshistoria, hur saker kan förändras.

  ReplyDelete
 3. Second coming låter som en intressant historia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. När en behöver ett gott skratt och något mycket lättläst...

   Delete
 4. Haha, USA - landet vi älskar att hata ;) The Second Coming påminner mig om Er ist wieder da, inga jämförelser i övrigt naturligtvis ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, fast den är vildare och absurd på ett mindre finstilt plan

   Delete
 5. Obamas bok borde man verkligen läsa. American Psycho står i hyllan hos mig men jag har inte kommit mig för att läsa den... ännu, för det tänker jag absolut göra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tips: läs den en solig dag och absolut inte precis innan du ska sova.

   Delete
 6. American Psycho har jag bara sett på film, men den var otäck så det räckte. Däremot läst en annan bok av samma författare, Noll att förlora. Den var fruktansvärt deprimerande, men välskriven.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Usch, den filmen skulle jag nog inte våga se.

   Delete
 7. Stockett och Steinbeck hade jag med förra året :) Håller med dig om American Psycho, så totalt vidrig och äckelframkallande. Gillar din lilla beskrivning av Usa med :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ibland känner jag för att spetsa till saker lite...

   Delete
 8. Hahaha, jag tycker nog du beskriver USA ganska korrekt! Och tvåan av dina böcker låter riktigt intressant!

  ReplyDelete
 9. Äsch, du har rätt till dina åsikter:). Min kusin "flydde" tillbaka till Sverige från USA med sin amerikanska man och deras lilla flicka för det går inte leva som en familj där, huu!

  Den sista boken ska jag absolut undvika;).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oj, det låter dramatiskt! Hoppas din kusin trivs bättre nu då.

   Delete
 10. Jag blir nyfiken på The Second Coming :) Tack för tipset!

  ReplyDelete
 11. Inte läst någon av dessa. The Second Coming låter ju intressant :) Tack för tipsen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att kunna bidra med något!

   Delete