Thursday, June 12, 2014

Mobergs trafiksäkerhetsmanifest

Den käre Vilhelm Moberg! Tänk att han var en sådan miljöförkämpe - och trafiksäkerhetslobbyist! Det visste jag inte för en vecka sedan.

Jag har precis börjat med novellsamlingen Berättelser ur min levnad, där den första lilla texten heter Brodd. Det ena som är intressant med Brodd är att den har två delar - en första mycket romantiserande barndomsskildring skriven 1932 om hur det enkla livet på landet är det enda goda livet. Och sedan en liten epilog skriven 1968 som förklarar att Moberg nuförtiden vet att lantlivet förr inte alls var så där enkelt som han tänkte som ung. Efter all bakgrundsresearch inför Utvandrarserien har han insett att det mest var lidande och svält på den fattiga landsbygden.

Men - och här kommer det andra intressanta - Moberg har istället blivit miljömedveten. Kåseriets slutkläm är en uppräkning av allt elände som den moderna människan ställt till med, bland annat:
"Var sjätte timme kräver biltrafikens Molok ett människooffer, dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Man kör fortare än någonsin på de svenska vägarna - till priset av 1300 människoliv om året."
Var inte ledsen, Vilhelm Moberg! Det blir faktiskt bara bättre och bättre. Sedan 1968 har antalet döda i trafiken stadigt minskat. Titta bara:

Källa: Europeiska databasen för information om trafikolyckor, CARE

Det blå strecket visar genomsnittstrafikdödligheten i EU. Det röda strecket visar hur många personer som dött i trafiken per 1 miljon invånare i Sverige, varje år. Från ca 150 döda per miljoner invånare på Mobergs tid, till knappa 30 döda per miljoner invånare år 2013*.

Så kom inte och säg att allt var bättre förr, Ville lille.

*Nördfakta: olyckstoppen kring 1990 beror på Berlinmurens fall och att miljontals människor i f.d. Östeuropa plötsligt släpptes fria att resa, så att antalet bilar på vägarna steg kraftigt på mycket kort tid.

2 comments:

  1. Så fascineras jag av att även lilla Sverige påverkades av öststaternas frigörelse, för kurvan går upp även för oss!

    ReplyDelete