Tuesday, May 20, 2014

Tematrio: norskt

Lyrans bokblogg lyckades nästan sätta mig på pottkanten med veckans tematrio - norska favoriter. Jag har ju nyligen skrivit om flera norska författare (Hamsun, Sandemose, Wassmo) och det är så trist att upprepa sig...

Men skam den som ger sig! Här kommer tre andra favoriter ur minnesarkivet. Inte precis nyskrivna, men alla tre är sådana som håller på lång sikt:

Thor Heyerdahl, Kon-tiki, är en sådan där bok jag läste i gränslandet mellan barndom och ungdom där äventyrsböcker är det bästa i hela världen. Om allt skäggigare män på ett båtäventyr med pseudo-vetenskapligt raison-d'être. Sakligt men ändå rikt dokumenterat i en läsvärd bok. Utgåvan på landet hade också spännande foton på flygfiskar och hajar och annat intressant som gjorde att boken räckte extra länge.

Bjørnstjerne Bjørnson har jag nog nämnt förut. Läs bland annat samlingen Berättelser, jo för han är en så bra berättare. Som en manlig Selma Lagerlöf ungefär.

Och så plockar jag in en bubblare också: Alf Prøysen, Teskedsgumman. Om en äldre kvinna med ett oförutsägbart och mycket opraktiskt handikapp samt med ett oväntat grovt språkbruk (göta petter!) och stor problemlösningsförmåga. En underbar barnbok.

10 comments:

 1. Dina två översta har jag inte hört talas om, men får väl hålla ögonen öppna.
  Mia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Björnstjerne var en av de allra första nobelpristagarna i litteratur så det är verkligen en gammal stofil...

   Delete
 2. Bjørnstjerne Bjørnson är jag sugen på... delvis för att förnamnet låter så poetiskt! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ett fantastiskt författarnamn! Nästan lika bra som Lotta Lotass

   Delete
 3. Teskedsgumman, vilken nostalgi!

  ReplyDelete
 4. Gösta Petter, har aldrig vetat om att Teskedsgumman var norsk. Haar aldrig tänkt på att ö:et inte är svenskt :)

  ReplyDelete