Wednesday, April 2, 2014

Luta inåt, inte utåt!

Sheryl Sandberg har skrivit Lean in, en mycket intressant feministisk karriärmanual. Den riktar sig till, bland annat, kvinnor med ledarskapsambitioner, kvinnor som vill leva under mindre stress och kvinnor som vill få större möjligheter på arbetsmarknaden.

Sandberg är kvinnan bakom både Googles och Facebooks framgångar och hon skriver utifrån egna erfarenheter av glastak, hatkampanjer, sexism och svårigheterna i att vara både chef och mamma.

Ett par av hennes slutsatser:
- Det viktigaste valet en kvinna gör för sin karriär är valet av partner. Med en ojämställd partner är chanserna för karriärframgång mycket små och riskerna för utbrändhet mycket stora.
- Kvinnor straffas socialt och karriärsmässigt om de försöker tävla på samma sätt som män - till exempel genom att försöka förhandla upp sin lön. Men är vi medvetna om problemet finns det knep för att minska den negativa backlashen.

Dessutom måste vi alla, män som kvinnor, sluta att döma kvinnliga chefer och medarbetare efter en hårdare måttstock, så att kvinnor inte alltid tvingas välja mellan att vara framgångsrika eller omtyckta.

Boken är väldigt amerikansk men jag fick ändå massor av relevanta aha-upplevelser och tankeställare.

Och slutligen: Lean in är läsvärd även om du inte tänker bli chef för ett multinationellt företag. Den handlar om oss alla, i både vardag och karriär.

3 comments:

  1. En bok som jag bytte till mig på bokresans bytesbord, ser fram emot att läsa den!

    ReplyDelete
  2. Jag gillade den också, även om den som sagt är mycket amerikansk. I Sverige har vi ju kommit lite längre i alla fall när det gäller jobb och barn.

    ReplyDelete