Tuesday, March 25, 2014

Tematrio: inledningar

Lyran frågar efter exempel på inledningar på böcker, jag har plockat ut en genial, en intressant och en usel inledning:

Bästa inledningsfrasen alla kategorier, alla tider är naturligtvis ur Franz Kafka, Förvandlingen: "När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar, fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt." Det här är så bra att det knappt längre är någon idé att lägga tid på att skriva smarta inledningsmeningar för det bästa är redan skrivet.

En intressant och välkänd första mening är Selma Lagerlöf ur Gösta Berlings saga: "Äntligen stod prästen i predikstolen". Inte mer än så! Men det är en så smart inledning för dels är det klart att det är något med den här prästen som gör att han inte alltid är i tid till sin predikan och en blir nyfiken på varför, och dels är den så kort att läsaren direkt snubblar över i nästa mening, och sedan nästa och vips är boken läst från pärm till pärm.

Och så finns det en bok som jag slutade läsa enbart på grund av första meningen. Margaret Mitchell, Borta med vinden: "Scarlett O'Hara var inte vacker." Alla ni som tror att utseenderelaterad mobbing av kvinnor är ett nytt fenomen som kom med myspace och facebook - tänk om. Kanske är Borta med vinden ett feministiskt manifest men det får jag aldrig veta för jag blir glödgande arg av inledningsmeningen.

15 comments:

 1. På ett sätt är Borta med vinden feministisk för Scarlet är en kämpe som gör sånt som inte passade sig för kvinnor, som att driva ett företag. Men samtidigt är hon en irriterande, ytligt och konservativ jävel. Fast det är en bra bok.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Intressant! Jag får se, kanske jag plockar upp den igen en dag, det är ju en klassiker. Men då hoppar jag in direkt på sidan fem.

   Delete
 2. Du har rätt, Förvandlingens inledning är klockren. Får se om jag läser boken någon dag...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja! Det är ju inte mer än en lång novell. Och den är genial, fast ledsam.

   Delete
 3. Verkligen intressant med meningen ur Gösta Berlings saga.

  ReplyDelete
 4. Inledningsmeningen till Gösta Berling är ju ren allmänbildning :-) Jag har nog kunnat den sedan högstadiet, men fortfarande inte läst den. Men - den ligger på posten och väntar på mig idag :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hurra, vilket bra sammanträffande!

   Delete
 5. Älskar både Förvandlingen och Gösta Berling - både inledningsmeningarna och resten av böckerna!

  ReplyDelete
 6. Lysande inledningar. Har bara läst den sista dock.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kom du igenom den mastodonten? Hatten av! :)

   Delete
 7. Ryser av Borta med vinden-inledningen. Förvandlingen tänkte jag inte på, men den är verkligen fantastisk!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag vill skriva ett brev till Mitchell och fråga SO WHAT???

   Delete