Wednesday, February 12, 2014

Underbara noveller av Tove Jansson

Tove Jansson skulle ha fyllt 100 år i år. Hennes mumintroll är naturligtvis fantastiska, men hennes vuxenromaner ska heller inte underskattas.

Jag läste novellsamlingen Meddelande. En samling med texter skrivna mellan 1971 och 1997. Vissa är samlingar av fiktiva eller äkta brev, vissa är självbiografiska och vissa är små fristående berättelser.

Som Dockskåpet om Alexander och Erik. Alexander blir besatt av att bygga världens vackraste dockskåp. Så besatt att han nästan glömmer bort Erik. Deras hem blir en snickarverkstad och sovrummet offras för där måste dockskåpet få stå för att få det bästa ljuset. Alexanders besatthet gör att relationen inte utvecklas direkt friktionsfritt. Men ändå.

Eller Den stora resan om Elena och Rosa som planerar en underbar resa. Fast det är bara på låtsas för Rosa vet att hon inte kan resa ifrån sin sjuka mor. Elena försöker få henne att våga ta steget ändå. Frågan är hur länge Elena orkar vänta.

Eller Sommarbarnet om ett mycket jobbigt och lillgammalt stadsbarn som kommer ut i skärgården som inackordering för att få lantluft under en sommar. Den socialt inkompetente Elis gör alla illa till mods. Han stirrar. Han säger saker ingen vill höra. Han frågar om sånt som inte passar sig att fråga om. Han väcker det dåliga samvetet hos var och en. Och en dag blir han strandsatt på en liten kobbe tillsammans med sonen i inackorderingsfamiljen, bara de två, ingen båt och ingen matsäck.

Den allra sista novellen består av små lappar och meddelanden, kanske äkta eller påhittade. Men lapparna från Janssons livspartner Tuulikki (Too-ticki i Mumindalen) känns väldigt äkta. Så mycket kärlek en kan läsa ut av små, vardagliga banala lappar om middag och mjölkinköp.

Läs mer av Tove Jansson!

3 comments:

  1. Man blir så glad av Tove Janssons böcker.

    ReplyDelete
  2. Åh! Vill läsa! Tack för tips. Älskar Tove Jansson Sommarboken.

    ReplyDelete