Tuesday, February 25, 2014

Tematrio: klassiska kvinnor

Lyran ber om tips på klassiska kvinnliga författare. Istället för att nämna giganterna Lagerlöf och Austen plockar jag tre svenska författare som förtjänar att bli lästa.

Victoria Benedictsson skrev om vad äktenskapet gör mot kvinnan i ett ojämlikt samhälle i Fru Marianne. En intressant historia om mycket unga Marianne som får den till synes utmärkta storbonden Börje till man.

Karin Boyes Kallocain är en dystopi med den lilla tvisten att den totalitära och allt övervakande staten lyckats utveckla ett sanningsserum. Så vad finner vetenskapsmännen i Världsstatens tjänst när de börjar utforska människornas verkliga tankar? Och hur ska den enskilde soldaten hantera att den intensiva propagandan inte alls stämmer, att invånarna i diktaturen inte alls är lyckliga..?

Fredrika Bremer skrev Familjen H*** omkring 1830. Det är en rätt rolig skildring - jag upplever den som satirisk men det kanske är optimistiskt tolkat - av en borgerlig familj med diverse starka personligheter. Dessa skildras av den utomstående betraktaren Beata Hvardagslag (!) som besöker familjen och kommer med mer eller mindre välkomna råd och hjälpinsatser.

10 comments:

 1. Jag gillar dina tre! Själv kunde jag inte motstå Lagerlöf - det går ju bara inte...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Men vilken tur att du gjorde det, tänk om alla hade lämnat henne onämnd, hur skulle det se ut

   Delete
 2. Jag valde giganterna Lagerlöf och Austen... men de är ju så bra :) Fru Marianne låter som en bok jag borde ge en chans.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är de! Men jag har skrivit så mycket om dem redan så jag ville variera mig :)

   Delete
 3. Är väldigt nyfiken på Benedictsson. Har läst om henne i en serie av Liv Strömquist.. Men har inte läst någon av hennes böcker. :)

  ReplyDelete
 4. Usch, pinsamt nog fick jag Kallocain i födelsedagspresent någon gång på gymnasiet men har fortfarande inte kommit mig för att läsa den. Hemskt! Den ligger i läshögen, men den bara växer och växer... tack för påminnelsen! :)

  ReplyDelete
 5. Bra val! Kul att du även valde Fredrika Bremer :)

  ReplyDelete
 6. Jag har inte läst något av dem, tack för tips!

  ReplyDelete