Sunday, February 9, 2014

Hinchcliff och Murgatroyd, det raraste paret

Agatha Christie är en av mina favoritförfattare sedan mycket lång tid tillbaka. En av mina favorittitlar är Ett mord annonseras. En mystisk annons dyker upp i lokaltidningen, byns invånare bjuds in att bevittna ett mord hemma hos Lettie Blacklock samma kväll. Ms Blacklock blir mäkta överraskad av annonsen och än mer av tillströmningen av nyfikna under kvällens gång. Och - ett mord begås. En klassisk pusseldeckare av den gamla typen, med smart intrig, oväntad men slug upplösning och en mängd falska spår och intressanta karaktärer.

Bland alla byns invånare finns ett underbart par som aldrig uttryckligen omtalas som ett par. De är nämligen två kvinnor: Ms Hinchcliff och Ms Murgatroyd.

De är ett rart par, den barska och handlingskraftiga Hinchcliff och den virriga och babbliga Murgatroyd. Men mest intressant är hur de beskrivs (eller inte beskrivs). Christies böcker är faktiskt fulla av kvinnor som lever ihop på samma sätt som Hinchcliff och Murgatroyd. Och det kommenteras överhuvudtaget inte. Det verkar ha varit något fullt acceptabelt - så länge de inte uttryckligen kom ut ur garderoben antar jag.

Läs gamla pusseldeckare, de kan ibland förvåna en på fler sätt än ett!

3 comments:

 1. Det har jag också tänkt på, hur odramatiskt det var med dessa sambokvinnor. Underbart :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Och så finns ju alla manliga par som bodde ihop: Sherlock och Watson, Tintin och kapten Haddock, Lord Peter Wimsey och hans butler... :)

   Delete
 2. Tror att Agatha Christie har skrivit flera böcker där samkönade par figurerar, även om det aldrig sägs rätt ut att de är ett kärlekspar.

  ReplyDelete