Wednesday, February 5, 2014

Fred Vargas: kladdkaka med köttfärssås

Det är inte det att jag är mot att blanda saker. Jag gillar konstiga blandningar. Men vissa saker funkar helt enkelt inte.

Det är till exempel roligt att bada och roligt att åka skridskor, men det betyder inte att du gärna vill ta ett dopp under skridskoturen.

Det är gott med köttfärssås och det är gott med kladdkaka, men det betyder inte att kladdkaka med köttfärssås är en höjdare.

Och det kan vara skoj med deckare och skoj med vampyrböcker, därmed inte sagt att en deckare om vampyrer blir bra.

Fred Vargas misslyckade vampyrdeckare Okänd kontinent är en av de uslaste böcker jag läst på länge. Den är orealistisk, ologisk och inte särskilt spännande. Det finns ingen slug intrig utan texten består av skumma småepisoder staplade på varandra. Karikatyrerna till karaktärer för obegripliga dialoger. Mordmotivet är en fejd mellan två vampyrsläkten. Snark.

Vargas sägs vara "Frankrikes deckardrottning", man får anta att konkurrensen inte är särskilt stor. Men jag läste i alla fall ut en deckare som bidrag till bokbloggen Cum libris non solus spänningsutmaning.

4 comments:

 1. Jag har läst ett par böcker om Adamsberg, dock inte denna, vampyrer är inte min grej riktigt, i någon form. Nu ska jag ägna resten av dagen åt att försöka tänka på något annat än hur köttfärssås på kladdkaka skulle smaka ... ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oops, hoppas jag inte sabbade aptiten där.

   Delete
 2. Har (hade?) Vargas på läslistan, men det här låter ju inte så roligt och då har jag ändå en svaghet för vampyrer :)

  ReplyDelete
 3. Jag har läst två av Vargas, men inte denna. Jag är inte alldeles nöjd med de jag läst, så jag kanske borde undvika den här...

  ReplyDelete