Monday, January 27, 2014

Tematrio: brittiska pärlor

Lyrans tematrio denna vecka handlar om brittiska boktips. Å, det finns ju massvis! Agatha Christie, Jane Austen, Charles Dickens, Arthur Conan Doyle, J.R.R. Tolkien, George Orwell, Jeanette Winterson, Julian Barnes, Zadie Smith...

Jag plockar ut följande tre boktips:

William Shakespeare, jo för han är fortfarande bäst. Allt är inte lika genialt men de stora verken är banne mig bland det bästa mänskligheten har att erbjuda. Min favorit är Othello som innehåller både stor humor, enorm sorg, en hel del snuskiga skämt och rejäla blodbad på slutet. Många drar sig kanske för att läsa Shakespeare för att det verkar svårt eller känns ovant att läsa på vers, men strunt i det och kör ändå, det är mycket lättare än du tror och verserna vänjer man sig snabbt vid.

Dorothy Sayers sammanfattar på något vis det mest brittiska för mig... Tjugotalsinteriörer, en blasé överklassdetektiv med en uttryckslös butler och en stor mängd "old chap" och "cheerio". En av de bästa titlarna är De nio målarna som har en lite annorlunda upplösning men de flesta Sayers är läsvärda om en gillar gamla pusseldeckare (det gör jag!).

Och lite mer nära i tiden: Ian McEwan är mycket produktiv men märkligt nog är ändå det mesta jag läst av honom bra. Framför allt den hemska lilla romanen On Chesil beach om ett ungt nygift par som under den viktorianska erans prydhetsvansinne inte fått någon som helst information om hur det borde gå till under bröllopsnatten. Det blir pinsamt, jobbigt och missförstånd som hade kunnat redas ut om de unga tu hade kunnat kommunicera med varandra, men de har ju knappt sett varandra innan bröllopet och de kan inte sätta ord på allt de känner för ingen har pratat med dem om det förr... Sällan har någon satt fingret på mellanmänsklig genans på ett så precist sätt.

28 comments:

 1. Ian McEwan har jag faktiskt läst en bok utav men blev väl ingen favorit precis, får väl kolla in någon annan kanske.
  Mia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Han har skrivit mycket så allt KAN ju inte vara bra, det vore orimligt :)

   Delete
 2. McEwans bok låter intressant. Shakespear måste jag erkänna funkar bäst för mig på film eller teater, inte så mycket att läsa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag gillar båda! Man hinner med att klura på orden så mycket mer när man får dem som läsning, man kan läsa om en genial mening ett par gånger om man vill, det ställer skådespelare sällan upp på

   Delete
 3. Dorothy Sayers skulle jag gärna läsa något av igen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. De är skojiga att återupptäcka. Allt håller inte men de har en särskild charm tycker jag

   Delete
 4. Gamla pusseldeckare tycker jag också om:). Så jag ska titta närmare på Sayers böcker.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pusseldeckare är framför allt nödvändiga på sommaren i stugan, av någon anledning.

   Delete
 5. Har faktiskt inte läst någon i din trio, inte ens Shakespear!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så bra att tematrion finns då, så vi kan byta tips med varandra!

   Delete
 6. Förstår inte hur jag själv kunde glömma Tolkien ...

  ReplyDelete
 7. Har bara läst Hamlet av Shakespeare, men är sugen på att läsa lite mer faktiskt.

  ReplyDelete
 8. Tre giganter! Ian McEwan har jag börjat läsa först på senaste tiden, men det finns mycket för mig att upptäcka i hans författarskap.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ibland undrar man hur vissa hinner vara så förbannat produktiva. Själv hinner jag ju knappt med att tvätta strumporna innan de är slut i lådan.

   Delete
 9. Dorothy Sayers tycker jag är verkligen bra. Vilket antagligen är anledningen till att jag inte gillar Elizabeth George, hon snor alldeles för mycket från Sayers när det gäller porträttet av Lynley. McEwan har jag läst två böcker av, en jag gillade (Försoning) och en jag inte gillade (Cementträdgården). Jag borde läsa mer av honom.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Försoning" var intressant, "Cementträdgården" har jag inte läst.
   Jag tänker lite tvärtom med George, jag gillar Lord Peter Whimsey-referenserna! Men har däremot tröttnat på den sjunkande deckarkvalitén i hennes böcker och är inte alls säker på att jag kommer läsa nästa.

   Delete
 10. Då blev jag nyfiken på den tredje, som jag inte hört talas om.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åtminstone ett par av hans böcker har filmats har jag för mig så det går att snappa upp honom den vägen också

   Delete
 11. Tycker jättemycket om Dorothy Sayers böcker. Shakespeare är lite speciell men ingenting jag vill läsa i vardagslag - när jag läser dem vill jag ha ordentligt med tid och lugnt omkring mig. Ian McEwan har jag inte läst något av men han låter intressant. Ska nog titta närmare på hans böcker.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sant, sant, Shakespeare förtjänar mer än att ströläsas på busshållplatsen

   Delete
 12. Ian McEwan har jag funderat på om jag kanske borde läsa något av.

  ReplyDelete
 13. Jamen varför inte? De flesta är dessutom skonsamt korta och lättplöjda

  ReplyDelete
 14. Ian McEwans Försoning har jag läst, men föredrog nog filmen för ovanlighetens skull. Men On Chesil Beach låter riktigt lovande

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har inte sett filmen men det får jag kanske ta och göra då

   Delete
 15. Min favorit av McEwan också. Och Shakespeare kan man ju inte säga annat än lysande om.

  ReplyDelete
 16. Min favorit av McEwan också. Och Shakespeare kan man ju inte säga annat än lysande om.

  ReplyDelete