Monday, November 11, 2013

Norlande: brylépuddingsdystopi

Jag läste Véronique Sels: Bienvenue en Norlande, "Välkommen till Norlande". Det är en halsbrytande och humoristisk dystopi. Rolig, helknäpp och lite tänkvärd.

Norlande är ett påhittat litet land mellan Belgien, Tyskland och Frankrike. Med tvåhundratusen invånare, inga ekonomiska framtidsutsikter och en oätlig brylépudding är det en plats få bryr sig om att besöka. Men Paul blir nyfiken och åker dit som utbytesstudent.

Hemma i Paris är en Paul en snäll och artig typ, men det är inget mot vad de brylépuddingsfanatiska norlandierna är. De är så fruktansvärt hjälpsamma att Paul snart anar ugglor i mossen...

Det visar sig att Norlande har tagit ett stort steg framåt för ett effektivare rättsväsen och helt enkelt planterat in ett microchip i samtliga medborgare. Chippet registrerar alla onda och goda gärningar man gör. Allt oartigt/dumt/kriminellt måste vägas upp med motsvarande mängd pluspoäng i goda handlingar. Till exempel kan man få ett par hundra pluspoäng för att "följa en utlänning till vårdcentralen", så Paul blir ideligen släpad till sjukan av studenter med låga moralpoängsaldon.

Naturligtvis går det hela över styr och med ännu mer brylépudding, en överentusiastisk flickvän och en fryst mus börjar Paul en ny bana som seriemördare och/eller serieräddare.

No comments:

Post a Comment