Tuesday, October 15, 2013

Lek med begrepp i Egalias döttrar

Norska Gerd Brantenberg skrev på sjuttiotalet den feministiska satiren Egalias döttrar. Den handlar om ett matriarkalt samhälle där männen begränsas i karriären av snäva könsroller, de förväntas ägna tiden åt hem, barn och sitt utseende, och de är ständigt utsatta för kvinnors rovlystna sexism. Brantenberg har helt enkelt skruvat till de existerande könsnormerna ett snäpp och sedan bytt plats på män och kvinnor, för att sätta ljuset på skeva förhållanden.

Brantenberg byter inte bara ut mäns och kvinnors traditionella roller utan bygger även om hela språket - varje ord som är könsbundet har bytts ut i texten: det är Fru Gud, kvinniskor, "dam" istället för obestämda pronomet "man" och så finns förstås ett fåtal manliga riksdagskvinnor invalda i parlamentet. Enkelt men effektivt.

Det är ett intressant grepp, om än inte någon omvälvande berättelse. Syftet är inte heller att berätta en historia, romanen är ett experiment och en politisk problembeskrivning som vill få en att tänka till.

Tack Feministbiblioteket för tipset!

4 comments:

 1. Jag läste Egalias döttrar för något år sedan. Det är intressant att se hur mycket av språket som könsbunet, tror de flesta människor inte tänker på det. Mycket tas bara för givet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag håller med! Boken är ingen genial litterär bedrift, men ett genialt sätt att sätta fingret på en väldans massa ömma punkter som inte hade kunnat exponeras lika elegant på något annat sätt.

   Delete
 2. Nej, det är ju inte berättelsen som är det viktiga här. Tycker att det är så roligt med: Det är män som avlar barn, alltså måste de ha hand om dem.

  ReplyDelete