Thursday, October 31, 2013

Das literarische Quartett

En tysk motsvarighet till SVTs Babel var litteraturmagasinet Das literarische Quartett som jag blev tipsad om och nu har kollat upp på youtube.

Kvartetten leddes av den bisarrt välkände litteraturkritikern Marcel Reich-Ranicki - littkritiker brukar ju annars inte vara en karriär som skapar tv-stjärnor. Reich-Ranicki dog tidigare i år efter ett liv mellan extremer - från ett judiskt ghetto i Warszawa till titeln som Tysklands "litterära påve".

Das literarische Quartett var ett märkvärdigt stelt och akademiskt program, SVT skulle aldrig våga sända något liknande. Långa utläggningar av experter, långsamma eller inga byten av kameravinklar - bara ett intellektuellt samtal om tolkningen av en bok under 45 minuter eller så. Inget prat om hur författaren kände sig, inga inklippta filmer för att fånga tittarens uppmärksamhet. Det enda underhållningsvärdet i modern mening tycks ha varit Reich Ranickis känsloutbrott. En intressant programtyp som väl är på utdöende.

Men - Reich Ranicki var också en typisk arrogant dumgubbe som gärna använde härskartekniker, som var bullrig och burdus och som inte visade minsta respekt för kvinnligt läsande och skrivande. Han samlade en tysk litteraturkanon med de ca nittio "bästa tyska berättarna" varav enbart en handfull kvinnliga författare.

Jag håller mig till folkliga Babel och smarta Jessica Gedin även i fortsättningen.

Uppdatering - fler bloggare som har tyska teman idag:
Bokmoster (de tyska torsdagarnas moder eller ska vi säga moster)
Ingrids boktankar
Mimmiemaries böcker

4 comments:

 1. En dinosaurie bland tv-program verkar det som.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verkligen! Men samtidigt mycket intressant - jag gillar idéen med att våga låta samtalet stå i centrum, att man törs sända ett rent intellektuellt program om innehåll istället för yta. Det finns så få sådana nu för tiden. Fast jag blir tokig på sådana där arroganta kulturgubbar, jag orkar bara inte med dem.

   Delete
 2. Bu för härskartekniker och arrogans! Däremot skulle jag - kanske - gilla ett 45 minuters samtal om en bok, utan snabba klipp eller olika filmsnuttar. Ibland kanske saker måste få ta lite längre tid? Varför inte med Jessica Gedin!

  ReplyDelete