Monday, August 5, 2013

Tematrio: resfeber

Veckans tematrio gäller böcker med äventyrliga resor. Jag gissar att Illiaden och Jorden runt på 80 dagar kommer nämnas ändå så jag föreslår istället:

Joseph Conrad, Mörkrets hjärta. En man reser uppför floden Kongo för att ta reda på vad kolonialmaktens representant Mr Kurtz egentligen sysslar med och hur det går med produktionen av elfenben och naturgummi. Han möter kolonialtidens allra omänskligaste och grymmaste uttryck. OBS också att romanen bygger på Conrads egna resor i Kongo under belgiske kung Leopolds skräckvälde. Skildringarna av högar med avhuggna händer och huvuden är inte hittepå utan mycket värre - de är sanningsenliga betraktelser av hur den koloniala rovdriften på Kongo faktiskt bedrevs. Läs även: Kung Leopolds vålnad av Adam Hochschild.

Harry Martinson, Aniara. Ett av mina favoritverk! Rymdskeppet Aniara har kommit ur kurs och driver bort i rymden med en stor grupp människor som skulle evakueras från en jord förstörd av kärnvapen och miljöförstöring. På vers! En fantastisk läsupplevelse.

Michael Ondaatje, Kattens bord, om en ung pojke som reser själv från Sri Lanka till England. Äventyren ombord på båten delas med en märklig blandning andra passagerare. God berättarkonst och en ovanlig romanmiljö.

Mycket nöje!

18 comments:

 1. Aniara vet jag att vi läste ur i gymnasiet, men precis som med nästan allt annat jag läst för skolan så gillade jag det inte :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det blir väl ofta så med pliktläsning. Och när man gick i skolan var man väl möjligen inte mogen att ta till sig ett rymdepos på vers?

   Delete
 2. Mörkrets hjärta låter intressant. Kongo är ju inte ett land jag kan jättemycket om...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är en av de bästa sakerna med böcker, man får resa till en massa nya platser!

   Delete
 3. Mörkrets hjärta är grym läsning som tyvärr verkar vara aktuell även idag, Kattens bord skulle jag vilja läsa. Den ska jag skriva upp, tack för påminnelsen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Absolut, Conrad och Hochschild har hjälpt mig mycket att börja förstå varför det är ett så svårlöst krig där än idag.

   Delete
 4. Harry Martinson var en bubblare hos mig

  ReplyDelete
 5. Kung Leopolds vålnad tillhör de böcker jag vill läsa men inte hunnit och Mörkrets hjärta till de jag borde läsa men inte hunnit. Kattens bord har jag blivit rekommenderad också.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så många böcker, så lite tid. Det känns väldigt bekant.

   Delete
 6. Åhh kattens bord vill jag läsa tror den finns som e- bok faktiskt.
  Mia

  ReplyDelete
 7. Aniara dyker upp ibland och påminner om att jag vill läsa den... och det är ju bra! Men som sagt, många böcker och för lite tid.

  ReplyDelete
 8. Jag har inte läst någon av dem, tack för tips!

  ReplyDelete
 9. Håller med om att Aniara är fantastisk! Bara tänk att vara med på rymdskeppet och bara sväva runt däruppe i all evighet (eller tills man dör i alla fall). Skrämmande och vackert på samma gång! Och Mörkrets hjärta är ju också en klassiker! Kattens bord av Ondaatje blir jag sugen på att läsa - han skriver bra, tycker jag, men den titeln har jag aldrig stött på tidigare. Tack för fina tips!

  ReplyDelete