Tuesday, August 27, 2013

En enkelbiljett - fransk migrationspolitisk satir

Rivstartade höstterminen med en bokklubbsträff - härliga gänget i Most awesome reading circle spenderade en kväll i min lilla glasveranda, och vackra blommor hade de med sig också!

Vi har läst Didier van Cauwelaert (han som har ett förskräckligt belgiskt namn men som ändå är fransman): Un aller simple, "En enkelbiljett".

Unge fransosen Aziz blev av misstag stulen som baby och han växer upp utan identitetshandlingar i en av Marseilles förorter tillsammans med en romsk familj. Eftersom falska franska ID-kort är för dyra har han istället ett marockanskt pass. Men... en dag hamnar han i klorna på en pågående populistisk migrationspolitisk kampanj som ska minska rasismen (läs: flörta med rasistiska väljare) genom att jaga bort utlänningar. Aziz blir skickad till sitt "hemland" tillsammans med en mycket entusiastisk handläggare som ska hjälpa honom tillbaka till sina rötter.

Satiren går på högvarv. Det är roligt och fartfyllt, tyckte i alla fall jag. Trots en del stereotypa fördomar om romer samt vissa långtråkiga och högst opåkallade sexscener som kunde ha strukits.

Jag gillar galna böcker och uppskattade de skruvade karaktärerna och deras fatalistiska inställning som tar dem ut på ett mycket bisarrt äventyr i öknen. Härligt att någon tar sig an den havererande europeiska migrationspolitiken med en dos humor. Slutsats: medelhögt betyg.

No comments:

Post a Comment