Thursday, June 20, 2013

Skaka hand med djävulen

Om du är intresserad av nutidshistoria och icke-fiktiv litteratur vill jag tipsa om Roméo Dallaires Shake hands with the devil, en skrämmande skildring av folkmordet i Rwanda. Det är en bok med många år på nacken nu, men den är fortfarande viktig och läsvärd. Särskilt som folkmord fortsätter pågå runt om i världen.

Roméo Dallaire är kanadensare och militär. Han var överbefälhavare för FN-styrkan i Rwanda 1993-1994. När folkmordet bröt ut ledde han en alltför liten, alltför outrustad styrka och kunde inte göra mycket mer än att se på medan minst 800 000 människor mördades inom loppet av bara hundra dagar. De rika FN-länderna drog tillbaka sina trupper eller förbjöd dem att utsätta sig för fara. Men skulden har förstås i första hand lagts på FN-sekretariatet och inte på FN:s medlemsländer.

Dallaires bok är en slags otäck dagbok, det är en personlig men ändå saklig bearbetning av fruktansvärda händelser och han säger själv att han skrev den för att hans barn en dag ska kunna förstå varför den pappa som lämnade dem 1993 inte var samma pappa som kom tillbaka till Kanada ett år senare. En förklaring han inte orkade ge öga mot öga. Se där ett exempel på det skrivna ordets betydelse.


Dallaire har även skrivit en annan läsvärd bok om fenomenet barnsoldater: They Fight Like Soldiers, They Die Like Children.

1 comment: