Saturday, May 11, 2013

Mer om pojkar och läsning

DNs Lotta Olsson har lagt upp en replik till Gunilla Molloy, som häromsistens skrev en mycket tankeväckande artikel om mäns och pojkars läsning, eller snarare icke-läsning.

Olsson driver tesen att det är meningslöst att försöka missionera läsning genom att tala om glädjen i att läsa. Istället ska man tala om för sina ungdomar att läsning är bra och läsa bör man för det är nyttigt och lärorikt.

För det första: vad hindrar att man gör både och?

För det andra: finns det inte en risk att man skickar signalen böcker = nödvändigt = tråkigt och därmed FÖRSTÄRKER problemet med att ungdomar inte läser?

Jag tror att det känns roligt att läsa om det går lätt och det går lättare att läsa ju mer man läser. Därför måste man jobba på alla fronter om man ska ha upp lästakten och läsförmågan hos både unga och vuxna. Både ge tips på underbart roliga böcker - OCH förklara varför det är nyttigt och bra med läsning. Inte antingen eller. Huvudsaken är att barn läser, mycket, från tidig ålder.

Och slutligen: jag har den sortens jobb där man behöver kunna skriva och där vi regelbundet har praktikanter från alla möjliga europeiska länder. Tyvärr ser jag att svenska studenter som söker praktikplats hos oss ledsamt ofta har mycket taffligt skriftspråk. De är ofta sämre på att läsa och förstå instruktioner än andra sökanden och de är slarviga när de skriver. Det är mycket synd, det betyder bland annat att de snabbt slås ut i internationell konkurrens. Och nu talar vi om de ambitiösa studenterna med en eller flera examen och många extrakurser på CVt.

Om jag tror att dåliga läsvanor har med saken att göra..? Det kan du hoppa upp och sätta dig på.

4 comments:

  1. Absolut har läsningen med det att göra. Dock gällande ansökningarna har det också med att elever nu för tiden inte tycker att stavning, interpunktion och grammatik är så viktigt. "Du förstår ju vad jag menar.." är ett vanligt svar man får.

    ReplyDelete
  2. Jo, jag har också hört sådana kommentarer. Så hur får man dem att inse att det visst blir viktigt sedan i vuxenlivet? Och att det är enklare att lära sig rätt från början än att få traggla om alltihop som ung vuxen när man plötsligt utsätts för konkurrens? Svårt, mycket svårt.

    ReplyDelete
  3. Tack för tipset om Lottas replik. Den ska jag genast gå in och läsa. Och vilken trevlig blogg du har, hittade hit via jerkan.

    ReplyDelete