Tuesday, March 26, 2013

Ken Follett och oskulden

Vi lever en bit in på 2000-talet. Men det finns vissa områden där vi inte tycks ha kommit någon vart sedan hedenhös. Litterära beskrivningar av kvinnlig sexualitet är ett sådant.

Att det ska vara så förbenat svårt! Bara en så enkel sak som att nej, våldtäktsoffer blir vanligen inte kåta av att våldtas. Däremot skadade. Ändå fortsätter både manliga och kvinnliga författare att producera bisarra, orealistiska beskrivningar av våldtäktsoffer med multipla orgasmer. Varför?

Varför ska litteraturen ta över de sämsta av porrindustrins myter? Varför ska man behöva leta upp lesbiska romanförfattare för att få vettiga beskrivningar av kvinnokroppen? Är det kanske så illa ställt att bara flator vet hur kvalitetssex känns nu för tiden? Desto mer anledning att fler författare borde sluta slentrianbeskriva sexscener enligt klassisk James Bond-dramaturgi: in-ut-sprut-slut.

Jag har en alldeles särskild käpphäst på det här området, nämligen Ken Follett.

Missförstå mig rätt, jag gillar att läsa Follett. Han är så imponerande produktiv att man misstänker att han egentligen är en pseudonym för ett helt skrivarkollektiv. Men så är det det där han gör. Hur han i bok efter bok envisas med sin alldeles egna standardbeskrivning av hur det går till när en kvinna "förlorar oskulden".

Ett av de otaliga exemplen: Aliena våldtas i Svärdet och spiran. Med ett plopp spricker oskulden.

FAIL!

Käre Ken Follett: mödomshinnan är en myt. Det finns inget invärtes gummilock som plötsligt går opp med ett plopp. Du som gör så mycket bakgrundsresearch om kyrkoarkitektur, europeisk historia, DNA-teknik... varför inte konsultera någon kvinnlig bekant om den här lilla detaljen?

Att nya generationer läsare riskerar börja tro på mödomshinnor är illa i sig. Men det finns också farligare krafter som envist håller liv i den här myten. Varför fortsätta underblåsa en missuppfattning som bidrar till att unga kvinnor tvingas till så kallade "oskuldskontroller"?

Misstänker att det tyvärr blir tillfälle att återkomma i frågan. 


No comments:

Post a Comment